Home

Achtergrond 176 x bekeken

Europarlement wil aalscholver aanpakken

Het Europees Parlement wil dat er een actieplan komt om het aantal aalscholvers in Europa drastisch te verminderen.

De vogels, die twintig meter diep kunnen duiken, vormen een bedreiging voor visstanden in Europa en voor de visserijsector.
Het Europarlement roept daarom de Europese Commissie op de EU-landen vrij te laten in de bestrijding van de aalscholver. Nu is de vogel nog beschermd door de vogelrichtlijn uit 1979. CDA-Europarlementariër Cornelis Visser is ingenomen met het pleidooi van het EP. "Actie is nodig voor de visbestanden en daarmee voor de Nederlandse kustvisserij en de vissers op de binnewateren.''

De aalscholverpopulatie kan worden beperkt door eieren in de nesten te schudden of door ze met paraffine in te smeren. In beide gevallen betekent dat het einde van het nageslacht. Het aantal aalscholvers is de afgelopen 25 jaar in Europa vertwintigvoudigd tot bijna 1,8 miljoen vogels. Aalscholvers eten allerlei soorten zoet- en zoutwatervis. Ze halen bijna evenveel snoekbaars uit het IJsselmeer als de beroepsvissers, bleek onlangs uit onderzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.