Home

Achtergrond 145 x bekeken

Europa en VS verwachten snel WTO-akkoord

Catherine Ashton, handelscommissaris van de EU, denkt dat een WTO-akkoord binnen enkele weken uitonderhandeld kan worden.

Haar Amerikaanse collega Susan Schwab is het met Ashton eens, en wijst op het belang tot een afronding te komen vóór een nieuwe president in de VS aantreedt.

In januari treedt in de VS Barack Obama aan als nieuwe president. Hij is een verklaard tegenstander van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord Nafta. Tevens heeft hij aangegeven een einde te willen maken aan de uitstroom van banen naar landen als India. Ashton denkt dat "met de juist politieke wil en leiderschap", een akkoord binnen handbereik is. Europa en de VS hebben tijdens de laatste overlegronde over het hoofdpijndossier landbouw overeenstemming bereikt, aldus Ashton. "Het is zonde een mogelijk compleet nieuwe amerikaanse politieke agenda af te wachten."

Volgens de Franse minister van handel Anne-Marie Idrac liggen de posities van Europa en de VS enerzijds en ontwikkelingslanden anderzijds nog ver uit elkaar op het gebied van landbouw en industriële goederen. De top van twintig economische grootmachten, zaterdag in Washington, moet een "duidelijk signaal" geven dat de Doha-ronde snel moet worden afgerond, aldus Ashton en Schwab.

Of registreer je om te kunnen reageren.