Home

Achtergrond 150 x bekeken

Eurlings wil unforme alarmregeling verkeer

Verkeersminister Camiel Eurlings wil een uniforme alarmregeling voor het verkeer.

Hij roept daarom de verschillende verkeersinformatiediensten om de tafel, liet hij gisteren via een woordvoerster weten. Volgens Eurlings moet voorkomen worden dat weggebruikers in verwarring raken door de verschillende regelingen.

De ANWB introduceerde zondagavond het spitsalarm. Al langer bestaat het weeralarm van het meteorologische instituut KNMI, naast het verkeersalarm van Rijkswaterstaat.

De Verkeers Informatie Dienst (VID) vindt dat de ANWB met het spitsalarm te voorbarig is geweest. "We hebben de indruk dat door het spitsalarm het maandag vroeger in de ochtend drukker was dan normaal'', zei een woordvoerder.

Volgens de VID had de ANWB beter moeten nadenken voordat ze het alarm afgaf. Het doet meer kwaad dan goed, vindt de VID. ,,Het is heel lastig te voorspellen hoe de verkeersdrukte gaat lopen. Je moet weten wat je roept, je moet als ANWB je maatschappelijke verantwoordelijkheid kennen.''

De VID is opgericht door twee oud-medewerkers van het Korps landelijke politiediensten in samenwerking met US Telecom. De dienst bedient onder meer landelijke en regionale radiozenders, en RTL.

De ANWB noemt het commentaar van de VID 'zuur'. "We hebben juist onze maatschappelijke rol opgepakt door niet af te wachten en in te spelen op de verwachte weersomstandigheden en de forse files die er op een maandagmorgen in november toch al zijn'', aldus een woordvoerder van de bond.

Dat het met de sneeuwval in met name Zuid-Holland wel meeviel, was volgens hem niet te voorzien toen de ANWB zondagavond het spitsalarm afgaf. Dat gebeurde rond 19.30 uur teneinde via de media zo veel mogelijk mensen te waarschuwen.

De ANWB komt met een spitsalarm als er meer dan 500 kilometer file in het land dreigt te ontstaan. Dat was zondagavond volgens de bond aan de orde.

"We hebben dit nu voor het eerst gedaan en het kan misschien nog beter, maar uiteindelijk hebben de weggebruikers maandagmorgen wel van het spitsalarm geprofiteerd. Automobilisten gingen vroeger of later de weg op, waardoor het met de files uiteindelijk meeviel'', aldus de zegsman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.