Home

Achtergrond 183 x bekeken 2 reacties

'Euforie over Obama kan stimulans zijn voor gasprijs'

Met de verkiezingsoverwinning van Barack Obama komt mogelijk een einde aan dalende gasprijzen.

Gezien de korte termijn waarop tuinbouwgas nog wordt aangeboden, is het zaak voor levering in 2009 nu in te kopen. Dat zegt Jan Lokkers van NIFE-energie in De Lier.

Hoop en verandering, de verkiezingsthema’s van de aanstaande president van de Verenigde Staten, spreken tuinders ongetwijfeld aan. Na een moeizaam jaar lijkt de gasprijs, nu bij AgroEnergy en Westland Energie net boven de 27 cent per kuub, weer licht te stijgen. NIFE Energie-advies levert marktinformatie aan 1.250 tuinders. Het advies: koop een deel nu.

"Nu bedrijven in de VS zich geconfronteerd zien met één onzekerheid minder kan dit investeringen stimuleren. Wanneer dit gebeurt, stijgt ook de olieprijs, en de daaraan gekoppelde gasprijs. Ik verwacht geen aanhoudende stijging", aldus Lokkers.

"Het inkoopseizoen van grote aanbieders loopt nog maar twee weken, daarom is het wel zaak nu al een deel vast te leggen." Dit heeft ook nog een andere reden. Dit jaar kochten tuinders vanwege de hoge gasprijzen van boven de 40 cent per kuub nog relatief weinig gas aan. "De markt is nog kort open, en er is nog veel vraag. Een recept voor een wat hogere prijs." Voor levering in 2010 en 2011 is het volgens Lokkers beter nog even met inkoop te wachten.

Volgens LTO Noord Glaskracht liggen de noteringen voor de gasprijs nog steeds circa 4 cent boven het peil van de oliegerelateerde prijs.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Elisa de Boer

    Mag het taalgebruik wat beschaafder?

  • no-profile-image

    live style

    Allemaal adviezen waar je niks aan hebt ,als dit als dat ! Immers als mijn tante kloten had was het mijn Oom Een goed advies zou zijn draai de gaskraan gewoon dicht kost niks,alleen een paar telen moeite

Of registreer je om te kunnen reageren.