Home

Achtergrond 448 x bekeken 4 reacties

Eigen ammoniakplan LTO

LTO Nederland werkt buiten de ministeries van LNV en Vrom om aan een doorbraak van de impasse in het ammoniakbeleid rond Natura 2000-gebieden.

Zo werkt ze samen met de provincie Brabant, gemeenten en natuurorganisaties aan een ammonniakreductieplan voor de Peel. Het regionale ammoniakplan voor de Peel kan als voorbeeld dienen voor andere Natura 2000-gebieden, meldt Antoon Vermeer, ZLTO-voorzitter en portefeuillehouder bodem-, lucht en waterkwaliteit voor LTO. Reden voor de ongebruikelijke actie zonder rijksoverheid is volgens Vermeer de onwil van LNV om constructief mee te werken aan een oplossing voor de ammoniakproblematiek rond Natura 2000-gebieden.

Volgens Vermeer hebben ook de natuurorganisaties en lagere overheden de conclusie getrokken dat bij LNV en Vrom geen zinvol resultaat valt te bereiken. Een woordvoerder van Natuurmonumenten bevestigt dat het overleg stagneert en dat het zeer gewenst is dat iemand een initiatief neemt. Vermeer meent dat het rapport van de commissie-Trojan geen enkel effect heeft gehad op de "ambtenarij" bij LNV.

De reden om in Brabant in de Peel met het uitwerken van een eigen oplossing voor de problemen te beginnen, is dat dit het gebied is waar de besluitvorming al het verst is. Als hier een oplossing komt, kan die volgens Vermeer ook gelden voor bijvoorbeeld de Weerribben in Overijssel. De provincie, betrokken gemeenten en LTO willen een juridisch afgedekt plan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anne

  als je zo goed op de hoogte ben weet je waarschijnlijk ook dat 10.000 bedrijven op slot zitten. blij dat LTO nu zelf initiatief neemt omdat LNV die bedrijven rustig laat doodbloeden.

 • no-profile-image

  down under

  Ik ben bang dat dit clubje voor (stoppende) koeienboeren straks met een voorstel kom waarin de te nemen maatregelen (lees: lasten) naar de varkens- en kippenhouderij gaan ander de mom van dat we dit sectoraal wel kunnen regelen door de rundveehouderij dit te laten betalen. Eerst zien en dan geloven.

 • no-profile-image

  a. van Drunen

  Dit is natuurlijk van de zotte. De minister moet eerst nog komen met de 'Handreiking'en met een antwoord op het 'rapport van Trojan'. Gebleken is inmiddels dat er helemaal geen aanleiding is om ammoniak te reduceren in de Peel, want 'herstellend hoogveen' wat daar als enigste habitattype kwalificeert is in een goede staat van instandhouding. ZLTO gaat dus buiten de wetgeving om een ammoniakreductieplan maken, terwijl dat dus niet nodig is voor Natura 2000. Voor de NEC- richtlijn hoeft dit ook niet, want daar voldoen we in NL als landbouw al aan.
  Door dit initiatief van ZLTO ontstaat dus een polder-convenant op basis van onjuiste argumenten. En dat terwijl de minister aan zet is om de Natuurbeschermingswet aan te passen, want die heeft in NL voor de problemen gezorgd en het is dus niet correct om daar bedrijven voor op te laten draaien. Dus ZLTO we houden het in de gaten!!!!

 • no-profile-image

  C.ensuur

  Ik ben die selektieve berichtgeving van AGD meer dan beu.Constant worden berichten van andere belangenbehartigers verdraaid of met een niet passsende titel geplaatst. En de LTO afdelingen worden opgehemeld. Is het dan ''Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt......? De NMV actie kan ik bv. niet goed op uw site vinden én met een verkeerde titel erboven???!!! De partijdigheid begint een beetje op te vallen! Verder, LTO hóeft helemaal niet zelf aan een reductieplan te werken zoals zij pretenderen, omdat daar volstrekt geen aanleiding voor is mbt. Natura 2000, zie verder mijn vorige bericht vandaag(els , Drunen. Ik hoop dat meerde boeren in het land in de gaten krijgen dat op dit dossier LTO de plank finaal mis slaat, over de ruggen van alle sectoren heen, terwijl dat notabene van Brussel totaal niet geeist wordt!!!!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.