Home

Achtergrond 264 x bekeken 12 reacties

EU-melkveehouders voeren actie voor behoud quotering

Melkveehouders in tal van EU-lidstaten voerden vandaag actie tegen de plannen voor verruiming van het melkquotum.

Later deze week besluiten de Europese landbouwministers hierover.

Voor het Tweede Kamer-gebouw in Den Haag organiseerden de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) een ludieke actie, waarbij 'minister Gerda Verburg' (glansrol van voormalig NMV-voorzitter Gerrit Roos) een 'zachte landing' demonstreerde: van een zeephelling plofte 'Gerda' keurig in een bad poedermelk.

Dokter Sieta van Keimpema (voorzitter DDB) moest eraan te pas komen, maar vergeefs. "De zachte landing is fataal", luidde haar diagnose.

NMV en DDB zijn voor een flexibel quotum, waarbij aanbod en vraag op elkaar zijn afgestemd. Verburg heeft eerder gezegd te streven naar een jaarlijkse verruiming van minimaal 2 procent.

NMV en DDB vrezen voor een verder dalende melkprijs; ze wijzen daarbij op de opslagregeling voor boter, die de Europese Commissie onlangs afkondigde. Volgens hen is voor quotumverruiming geen draagvlak onder Europese boeren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerrit

  Zoals altijd is er angst voor het onbekende. Dat was er toen de quotering kwam en dat is er nu hij op zijn laatste benen loopt. Het heeft de sector zeker goede dingen gebracht en zeker de wijkers hebben een royale gouden handdruk gekregen. Maar zeker is dat voor degene die doorboerden een molensteen om hun nek kregen!!
  Vele overnames zijn stukgelopen op de waarde van lucht want dat is melkquotum eigenlijk.
  In een wereld die steeds opener wordt is het trekken aan een dood paard om de quotering te behouden.
  Denk u eens in hoe het zou zijn om dezelfde of een hogere melkprijs als nu maar dan zonder quotumkosten?

  N.B.: ik ben wel blij dat de DDB-boeren het nu bij een ludieke actie houden!!

 • no-profile-image

  gert

  DOC boeren hebben het erg zwaar ,maar die 5 cent alleen kan hun ook niet redden,er moet wat anders gebeuren

 • no-profile-image

  Jan

  Ik mag hopen dat jij geen boer bent Pablo, want als je het van zulk soort colega's moet hebben, dan ga ik liever gewoon kapot. Zit @pablo zondags ook nog in de kerk om te horen wat naastenliefde is?????Misschien nog wel om te horen, maar doen daar heb je waarschijnlijk nog nooit over nagedacht. Ik heb geen greintje respect voor dit soort meningen.

 • no-profile-image

  pablo

  de beste blijven jan, laat de rest maar kapot gaan.

 • no-profile-image

  melkman

  De quotumkosten per 100 kg. melk zijn ca. € 0.05, dat is , bij quotumbehoud een blijvende kostenpost.
  Met dit "blok een het been"kunnen we nooit concureren met "vrije" landen.
  Het communisme is afgeschaft dan willen wij toch geen maatregel van dat regime behouden, gebruik toch je verstand een beetje.
  Het zal de kostprijs zijn, waar voor je produceert, die je toekomst bepaald.
  Als die boven het gemiddelde is, ga dan maar protesteren want je toekomst hangt aan een zijden draadje.

 • no-profile-image

  Jan

  @Melkman, Niemand is verplicht om quotum te kopen. Niemand is verplicht om te verdubbelen of te spiegelen. Als een boer te veel investeert moet hij de gevolgen ook maar dragen. Bovendien zal die boer onder quotumloze omstandigheden weer precies hetzelfde doen. Meer investeren dan gezond is voor hemzelf, zijn gezin en zijn bedrijf. Het lijkt mij beter dat de melk 5 cent meer opbrengt. daar heeft iedere melkveehouder baat bij. Afschaffing van het quotum komt alleen ten aan de groeiers. Hebben de voorstanders van afschaffing van quotum dan helemaal geen solidariteit in hun bast.

 • no-profile-image

  probeer eens even na te denken

  Afschaffen quotering einde veehouderij in Nederland.Overheid doel bereikt.Wie wil dit??? LTO!!

 • no-profile-image

  Boesje

  Melkprijs DOC naar 0.26 ct. LTO is er alleen voor de blijvers. Maar zijn de blijvers er straks ook voor de LTO?

 • no-profile-image

  jp

  Hoezo geen draagvlak voor qoutum verruiming en afschaffing?
  De zuivelsteun van de afgelopen jaren had geen steun/draagvlak meer bij de EU consument/burger. Deze komt er dus niet weer in de mate die er in het verleden was dus import wordt eenvoudiger en heeft quotering alleen maar nadelen! Extra kosten en een enorme rem op de ontwikkeling van de melkveehouderij in Nederland.

 • no-profile-image

  boer

  Over een paar jaar hebben ook de positivo's zoals tukker een vrij goed beeld van hoe de quotumloze toekomst er uit zal gaan zien.Met het telkens lager worden van de melkprijs en altijd een lege knip wordt de lol er ook niet groter op.Ik wed dat alle melkveehouders er ver voor 2015 achter zijn dat het afschaffen van het quotum geen slimme zet is.Weerstand tegen de afschaffing zal daarom over 2 of 3 jaar een heel stuk groter zijn dan nu.Als wij gelijk hebben Jan,is dat de tijd om dit onderwerp opnieuw aan te snijden.

 • no-profile-image

  gerrie

  Beginnen we toch met zijn alle hennepkwekerijen. Daar in Den Haag en Brussel zijn ze toch al zo stoned als een garnaal. Stelletje Koekebakkers.

 • no-profile-image

  bianka

  Let op JP uit Drenthe, donderdag as valt beslissing ovr opnieuw instellen van restitutues voor boter, boterolie en magermelkpoeder, we zijn terug bij af!!! Dit kunnen we als melkveehouders beter zelf in de hand nemen ipv afhankelijk te zijn van de politiek...

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.