Home

Achtergrond 218 x bekeken

Donner zet Bulgaren en Roemenen in de wacht

Bulgaren en Roemenen kunnen voorlopig niet zonder werkvergunning aan de slag in Nederland. Een grote Kamermeerderheid verzet zich daartegen.

Minister Piet Hein Donner (sociale zaken) kan niet anders dan zich bij deze meerderheid neer te leggen. Donner wilde aanvankelijk de arbeidsmarkt voor Bulgaren en Roemenen al met ingang van 2009 vrijgeven. De Kamer ziet dat echter niet zitten. Partijen vrezen een toeloop van werknemers uit de twee Balkanlanden. Daarnaast vinden ze dat de aanpak van illegale arbeid, de malafide uitzendbureaus in het bijzonder, nog altijd onvoldoende is geregeld. Ook vrezen ze dat arbeidsmigranten een beroep gaan doen op de Nederlandse sociale zekerheid. Overigens is daar nu nog nauwelijks sprake van.

Hoe lang de grenzen dichtblijven voor werknemers uit de twee jongste EU-lidstaten is nog onduidelijk. Naar verluidt zou Donner aankoersen op uitstel tot in elk geval 1 juli 2009. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum suggereerde te kiezen voor een periode van drie jaar. Mocht daar aanleiding toe zijn, dan kan het moment van openstellen altijd nog worden vervroegd. Andersom kan een korte periode van gesloten grenzen niet worden verlengd.

PVV-Kamerlid Tony van Dijck vroeg de vrije toelating van Roemenen en Bulgaren op de arbeidsmarkt nog minimaal drie jaar tegen te houden. Daarop wilde Donner zich niet vastleggen. De ministerraad spreekt vandaag over de kwestie. Op 11 december volgt een Kamerdebat over vrij werknemersverkeer uit Roemenië en Bulgarije. LTO wil dat liever vandaag dan morgen geregeld zien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.