Home

Achtergrond 174 x bekeken

Dierenbeschermers kloppen aan bij EU over zoo's

Een grote groep dierenbeschermers vraagt de Europese Unie in te grijpen bij dierentuinen.

Veel tijgers, papegaaien en andere dieren leven er volgens de groep in te onnatuurlijke omstandigheden.

Vooral de zoo's in Spanje, Roemenië en Bulgarije hebben belabberde huisvesting. De dierenparken in Nederland zijn volgens coördinator Daniel Turner van de organisatie Endcap ,,best goed'', hoewel hij nog wel klachten zegt te ontvangen over Artis Amsterdam.

De dierenbeschermers tonen Europarlementsleden dinsdag foto's en video's van wilde dieren in problematische ruimtes. "Grootste probleem is dat de leefruimtes te saai zijn. De dieren krijgen te weinig impulsen van bijvoorbeeld andere dieren, zowel mentaal als fysiek'', zegt Turner. ,,Van de stress gaan ze dan bijvoorbeeld hun staart afbijten of veren uittrekken.''

Een EU-regel uit 2002 schrijft voor dat de EU-landen dierentuinen regelmatig moeten inspecteren op natuurlijke huisvesting. "Dat gebeurt te weinig. Wij vinden de meeste leefruimtes ver onder de maat'', aldus Turner. ,,Het is tijd dat de Europese Unie de ruimtes vaker gaat controleren en de regels aanscherpt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.