Home

Achtergrond 254 x bekeken

Demonstratie tabakstelers Brussel

Boze tabakstelers demonstreerden vandaag in Brussel luidruchtig tegen het verlagen van de steun aan hun teelt.

EU-commissaris Mariann Fischer Boel (landbouw) heeft al meermalen gezegd dat ze absoluut tegen het verlengen van de tabakssubsidie is. Het druist in tegen het afbouwen van productiesubsidies en het antirookbeleid van de EU. Foto’s ANP

Aardbeienteler Harry Schwering en zoon Jeroen (op de heftruck) verwarmt zijn kas sinds dit najaar met een houtsstookketel. De tuinder uit de Noordoostpolder stapte over op hout vanwege de snel gestegen gasprijs. Schwering verwarmt een kas van 8.000 vierkante meter en zet de warmte ook in om een tunnel van 5.000 vierkante meter vorstvrij te houden. De gasketel dient nu als achtervang. "Op dit moment koop ik hout in vooreen bedrag tussen de 20 en 40 euro, maar op termijn kan ik genoeg hout van fruittelers betrekken." Foto Ruud Ploeg

Bé Arkema uit Noordbroek verwerkt vlees uit het eigen bedrijf. De Groningse familie Arkema heeft een biologisch veehouderijbedrijf met varkens (10 zeugen waarvan de biggen worden gemest), tussen de 500 en 600 vleeskuikens en 110 stuks Blonde d’Aquitaine-koeien. De dieren worden geslacht in Zuidbroek en vervolgens op het eigen bedrijf verwerkt tot verkoopklare pakketten. Zes dagen per week is de boerderijvleeswinkel geopend. Verder heeft de familie Arkema ook nog 100 hectare akkerbouwgrond. De bedrijfsvoering hier is niet biologisch. Foto Koos van der Spek

De mais van Jan Stokkers uit Eibergen is van het land. Door een hagel- en onweersbui raakte op 22 juni 18 van zijn 44 hectare mais zwaar beschadigd. Bij 9 hectare was herinzaai nodig. Stokkers is redelijk tevreden over de opbrengst. "Het drogestofgehalte ligt op 28 procent en ik schat zo’n 900 VEM. Het kuilvoer is goed geschikt voor de pinken." Foto Ruben Meijerink

Werkplaatschef Henri Geertsema van landbouwmechanisatiebedrijf Geertsema uit het Friese Munnekezijl repareert een zelfrijdende veldspuit van de maatschap Oosterhof. "Ik zag hem met de armen wijd open op het land staan", vertelt magazijnmedewerker Jan Visser. "De volgende dag kregen we een telefoontje van de eigenaar, dat de spuit kapot was." De elektromagneet van het bedieningsventiel was defect, waardoor de spuitbomen niet meer inklapten. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren met het overige verkeer. Foto Roelof Stroetinga

Burgers, boeren en activisten luisteren aandachtig naar voorstellen van het Burgerinitiatief Megastallen op Industrieterreinen. Initiatiefnemer Stichting Mooij probeerde vandaag Gelderse Statenleden ervan te overtuigen de komst van megastallen in landbouwontwikkelingsgebieden tegen te gaan. Dirk Derksen, vice-voorzitter van LTO Noord Gelderland. meent daarentegen dat de maatschappij geen boeren kan wegsturen of beperken met een nieuwe locatie als belofte, om vervolgens de spelregels voor die locatie te veranderen. Foto APA

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.