Home

Achtergrond 156 x bekeken

Britten verlagen btw en verhogen belastingen

De Britse minister van Financiën Alistair Darling heeft vandaag een pakket maatregelen gelanceerd om de sterk afzwakkende Britse economie weer aan de praat te krijgen.

Zo wordt onder meer het btw-tarief tijdelijk verlaagd en komt er een hoger belastingtarief voor de hoogste inkomens.

In een toespraak aan het parlement liet Darling weten dat de Britse economie volgend jaar naar verwachting zal krimpen met een percentage tussen 0,75 tot 1,25 procent. Daarmee belandt Groot-Brittannië officieel in een recessie. Eerder rekende de Britse overheid nog op een groei. De laatste keer dat Groot-Brittannië in een recessie belandde, was in 1991.

Om te voorkomen dat de economie in een nog diepere recessie terechtkomt, verlaagt Darling tijdelijk het btw-tarief van 17,5 procent naar 15 procent. Dit kost de Britse overheid 12,5 miljard pond sterling (14,8 miljard euro), aldus de bewindsman.

Om dat te kunnen betalen wordt het belastingtarief op inkomens van meer dan 150.000 pond (180.000 euro) verhoogd van 40 naar 45 procent. De belastingverhoging gaat in vanaf 2011, na de volgende verkiezingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.