Home

Achtergrond 197 x bekeken 2 reacties

'Boeren moeten aaltjesprobleem serieuzer nemen'

Aaltjesproblematiek onder controle houden geeft meer rendement dan niets doen.

Dat concludeert het Actieplan Aaltesbeheersing, een initiatief van het Productschap Akkerbouw (PA) en LTO Nederland. "Akkerbouwers moeten aaltjes serieuzer nemen."

PPO-AGV onderzocht de schade die door aaltjes kan ontstaan in drie relevante bouwplannen. Het onderzoeksinstituut zette de problemen en mogelijke oplossingen op een rijtje. "Schade beperken levert een hoger rendement", vertelt Arjan Kuijstermans, programmaleider van het Actieplan Aaltjesbeheersing en beleidsmedewerker bij het PA. "Als je regelmatig bemonstert en eventueel je bouwplan aanpast ben je beter af dan als je niets doet en dus schade oploopt."

Nu is het zaak om een eenduidig advies te creëren bij schadedrempels. "Het gaat om de interpretatie van de monsteruitslag", legt Kuijstermans uit. "Het is niet handig als verschillende voorlichters verschillende adviezen geven bij dezelfde uitslag. We proberen nu een advies te vormen waar alle betrokkenen achter staan, zodat de boer duidelijk weet hoe hij moet handelen. Anders wordt het voor hem ook wel moeilijk om serieus met de aaltjesproblematiek om te gaan."

Hiervoor heeft het actieplan, dat oorspronkelijk voor vier jaar was opgezet, vier jaar verlenging gekregen. "Weten wat er in je grond zit", benoemt Kuijstermans het doel.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    x

    Aaltjes zijn het probleem van de toekomst voor de akkerbouw, zei mijn leraar ruim 15 jaar geleden al.

  • no-profile-image

    HERTOG JAN

    Boeren moeten alles serieuzer nemen, niet alleen dit door hen veroorzaakte probleem. Dit is slechts een onderdeel van een reeks niet te toloreren misstanden in de boerensecor. (Netjes gezegd en is mijn mening) oei, oei, wat zullen ze weer tekeer gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.