Home

Achtergrond 210 x bekeken 2 reacties

Beter zien door eieren eten

Onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum hebben aanwijzingen dat het eten van aangepaste eieren het zicht van patiënten met een oogziekte verbetert.

Dat blijkt uit een artikel in het novembernummer van Summum, het blad van het ziekenhuis.

Onderzoekers van het UMC in Maastricht zoeken samen met enkele bedrijven naar een remedie tegen de ongeneeslijke oogziekte maculadegeneratie. Ze hebben aanwijzigen gevonden dat bepaalde kleurpigmenten (luteïne en zeaxanthine) een beschermende werking hebben tegen de ziekte. De mens kan de pigmentstoffen alleen via voeding binnenkrijgen.

De kleurpigmenten zitten van nature al in ei. Door kippen te voeren met extra luteïne en zeaxanthine en mensen de verrijkte eieren te laten eten, kan het gehalte van de stoffen in het oog toenemen, zo menen de onderzoekers te hebben bemerkt bij proefpersonen. De wetenschappers willen nu vervolgonderzoek doen op patiënten die lijden aan de oogziekte om te kunnen zien of zij er ook beter van worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rik

  De legkippenhouders zien het wel zitten.
  Is het niet het dezelfde pigment dat de worteltjes oranje maakt?

 • no-profile-image

  m.worp

  kan iemannd mij zeggen wat het verschil is tussen die speciale eieren en `n voedins suppelement waar de luteine en zeaxantine in zitten ben benieuwd

Of registreer je om te kunnen reageren.