Home

Achtergrond 215 x bekeken 4 reacties

'Berichten over paarse tomaten medische missers'

Berichten in de media dat paarse tomaten helpen tegen kanker zijn medische missers.

Dat zegt Evert Pronk, adjunct hoofdredacteur van Medische Contact online. Hij reageert daarmee op berichtgeving afgelopen week over paarse tomaten van Plant Research International met een Britse partner.

De onderzoekers wisten genen van leeuwebekjes in te bouwen bij tomaten waardoor de vruchten anthocyanen maken. Op tests met muizen zou dat een beschermend effect tegen kanker kunnen hebben, maar volgens Pronk is dat een onjuiste conclusie. Resultaten uit muizenproeven gelden vrijwel nooit voor mensen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  een muis met een leeuwenbek

 • no-profile-image

  Rinie

  Niemand, maar dan ook niemand weet wat de gevolgen van genetische manipulatie zijn op de lange termijn voor mens, natuur en milieu en toch wordt ons deze genetische gemanipuleerde gewassen opgedrongen. Ja, opgedrongen via een deskunduige manier van misleiding. Vooral de Monsantoos van deze wereld spinnen er garen bij. Ik begrijp niet dat de agrarische sector de genetische manipulatie voetstoots aanvaardt.

 • no-profile-image

  Erik Toussaint

  Frapant is dat medisch contact het nieuws zelf ook gemekld heeft op de site. met de nuanceringh zoals de onderzoekers die hebben aangegeven. Onderzoek heeft laten zien dat de bevindingen bij de kankergevoelige muis juist wél een goede voorspelling leveren van het effect bij mensen.

 • no-profile-image

  leen

  Blijkt maar weer eens te meer : "Schoenmaker hou je bij je leest".Zelfs dat lijkt soms in tomatenland al moeilijk genoeg!!

Of registreer je om te kunnen reageren.