Home

Achtergrond 214 x bekeken

Beproevingsrassen geweerd door plantenkwekers

Zes plantenkwekers hebben besloten voorlopig geen beproevingsrassen meer op te kweken na de ontdekking dat de zaadproductie hiervan bij een zaadfirma was geïnfecteerd met Clavibacter.

Bij de zes plantenkwekers zijn vorige week dinsdag ongeveer 15.000 planten vernietigd, aldus directeur Jaap den Dekker van Plantum NL. De planten waren van verschillende beproevingsrassen van een zaadfirma en bedoeld voor verschillende telers. De zes plantenkwekers, allen lid van Plantum, hebben na de vernietiging van de verdachte planten besloten nog niet commercieel geïntroduceerde tomatenrassen, de zogenaamde beproevingsrassen, niet langer te zaaien. Zij adviseren hun collega-plantenkwekers om voorlopig hetzelfde te doen. Plantum zelf gaat niet zo ver. "Wij adviseren wel goed te overleggen met de zaadfirma’s over de eventuele risico’s en extra voorzorgmaatregelen te nemen."

Binnen Plantum NL, de branchorganisatie voor zaadfirma’s en plantenkwekers, zal op heel korte termijn overleg plaatsvinden om samen met de PD de randvoorwaarden vast te stellen waaronder beproevingszaad nog kan worden opgekweekt, zei Den Dekker afgelopen maandag. Een van de aanbevelingen zou kunnen zijn de planten apart op te kweken. Het gevolg daarvan zou wel kunnen zijn dat alleen nog grotere partijen worden gezaaid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.