Home

Achtergrond 255 x bekeken

Belgische regering schrapt vliegtaks

België schrapt zijn plan om een vliegtaks in te voeren. De federale regering heeft dat besloten na overleg met de regionale regeringen.

Dat meldt de Vlaamse publieke omroep VRT vandaag. De vliegtaks zou vluchten 5 tot 50 euro duurder moeten maken. De opbrengst was bedoeld om de schatkist te spekken.

Net als in Nederland was er veel kritiek op de vliegtaks. De luchtvaartsector vreesde dat het aantal passagiers met 800.000 per jaar zou dalen. Dat zou duizenden banen kosten.

Het niet doorgaan van de vliegtaks zorgt voor een gat op de federale begroting van 133 miljoen euro. Minister van Financiën Didier Reynders vindt dat de regeringen van de gewesten daarvoor dekking moeten zoeken, maar die zijn dat niet van plan.

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) neemt het besluit van België voor kennisgeving aan. "Ergens anders wel of niet, wij blijven er gewoon tegen dat de belasting in Nederland wordt geheven.'' De brancheorganisatie hekelt het feit dat een dergelijke belasting al dan niet Europees wordt ingevoerd.

Het maakt volgens de ANVR touroperators niet uit of ze reizen vanuit België, Duitsland of Nederland aanbieden. "Daar zijn ze flexibel genoeg voor. Het gaat erom wat de consument wil.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.