Home

Achtergrond 247 x bekeken

Belgische fruittelers beginnen nieuwe coöperatie

In België beginnen 23 fruittelers een nieuwe coöperatie. De fruittelers hebben daartoe besloten omdat ze de kosten willen drukken door rechtstreeks met supermarkten contracten af te sluiten, in plaats van de verkoop van hun product via een veiling.

De nieuwe coöperatie is opgericht op initiatief van fruitbedrijf Derwael uit Borgloon, meldt website Vilt op basis van berichtgeving in de Belgische krant Het Belang van Limburg. De coöperatie opereert onder de naam New Green.

"We zijn niet gekant tegen de fruitveilingen", zegt Rik Derwael, secretaris van New Green. "Maar de markt is aan het veranderen. Je hebt steeds meer grote afnemers als klant, en die vragen om fruit dat volgens hun normen verpakt is. Wij kunnen rechtstreeks met die supermarkten contracten afsluiten, daar hoeft dan geen veiling meer tussen te zitten".

"We denken dat we zo goedkoper en beter kunnen werken. Nu, we doen het al een tijdje zo hoor. Alleen hebben we dat nu geformaliseerd in een coöperatieve. Van de 23 fruittelers zijn er een stuk of zes die van Veiling Haspengouw komen. Natuurlijk zien ze daar hun telers niet graag vertrekken", beseft Derwael.

In het totaal vertegenwoordigt de nieuwe coöperatie een areaal van 500 hectare en een productie van 20 miljoen kilo appels en peren.

Of registreer je om te kunnen reageren.