Home

Achtergrond 412 x bekeken 6 reacties

Belgisch verzet tegen EU toelating chloorkippen

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop verzet zich hevig tegen de plannen van de Europese Commissie om chloorkippen toe te laten op de Europese markt.

De consumentenorganisatie zegt het "weerzinwekkend" te vinden dat geslachte kippen in chloorbaden worden ondergedompeld om gedesinfecteerd te worden. Volgens de consumentenorganisatie bestaat er geen enkele garantie dat chloorkippen geen risico’s inhouden voor de menselijke gezondheid.

Tot nu toe is de invoer van met chloor behandelde kippen in de EU verboden. De EU heeft gekozen voor een beleid dat gericht is op hygiëne en voedselveiligheid tijdens het productieproces. Günter Verheugen, vice-voorzitter van de Commissie en verantwoordelijk voor het ondernemings- en industrieel beleid van de EU, wil de behandeling van kippen met chloor nu toch toestaan.

Hij negeert daarmee het feit dat de EU, op één lidstaat na, onlangs in het permanent comité voor voedselveiligheid en dierenwelzijn, geen toestemming gaf voor chloorbaden in de Europese Unie. Ook de Commissie negeert dat besluit en kwam onlangs met een voorstel om de chloorbehandeling toe te staan.

Intussen ziet het er overigens naar uit dat het commissievoorstel noch in de Europese ministerraad van landbouw noch in het Europees Parlement een meerderheid zal behalen.

Jan Schils

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  we hebben toch kippen genoeg hier waarom moeten ze dan van de andere kant van de wereld vandaan komen. en sorry henk er zit geen cloor in mijn drink water en al zou het er in zitten zeker niet in de hoeveelheden waar die kippen doorheen gaan.
  Als je de keuringsdienst van waren eens zou zien hou zij producten afkeuren in winkel dat gaat met een straal cloor

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Henk, wat is dan eventueel de reden dat kippen door een chloorbad moeten. Hier in Europa hoeft dat niet.
  Dus als het volgens een huidig en bestaand productie proces al niet hoeft waarom zou je het dan wel doen of willen!

 • no-profile-image

  Patrick

  Mag ik iedereen nog even herinneren dat minister Verburg VOOR de invoer is en was van de chloorkip.
  Ik heb even bezien wat ik nu echt vind van Minister Verburg.
  Ik zie in ieder geval geen toekomst visie in haar plannen.
  Ik zie nul , nul compassie mat al wat leeft, soms lijkt het er iets op dat ze het heeft, maar dat is de schone schijn om het spel door te spelen.
  Ik zie alleen dollars en euro,s in haar ogen , nouja dat is ook een soort van welzijn. Ik zie vriendjes politiek en lobbiesten. Ze kan geen beleid maken, alleen het paard achter de wagen spannen. En af en Toe organisaties als LTO vertellen wat ze de aanhanging dienen voor te liegen.
  Wauw, minister verburg, helaas kon ik geen enkel compliment vinden, en dan ook geen enkel, tijd om te gaan dus.

 • no-profile-image

  Karel

  Na de financiële markten op stelten te hebben gezet, nu de Ammies ook nog de gelegenheid geven om de kippenmarkt hier in de EU naar de sodermieter te helpen.
  Dacht het niet!!
  De amerikanen hebben geen kwaliteit in huis. Dat is bij de topsport ook al zo. Stelletje gifmengers.
  Als je de Amerikanen ziet, word je van dat kippenvlees ook erg dik? Nog een reden om het niet in de EU binnen te laten.
  Zijn we net gewend aan die fietsende Duitsers, die alles gezond willen maken. Dan moeten we nu de inspanning van de Duitsers niet gelijk om zeep helpen.
  Dus nogmaals: Amerikanisches hühnerfleis, NEIN, NEIN UND NOCH EINMAL NEIN.

 • no-profile-image

  henk

  niks mis mee met die kippen die door een chloorbad zijn gegaan. Chloor word toch ook in het drinkwater gedaan en dan opgedronken . wat is het probleem?

 • no-profile-image

  Harm

  De EU wil juist alleen datgene toelaten wat wij ook mogen produceren. Wij proberen schoon en veilig vlees te produceren, zonder desinfectie met chloor. Niet toelaten dus. Ook geen vlees van dieren die diermeel vervoederd krijgen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.