Home

Achtergrond 201 x bekeken 2 reacties

Belangrijke signalen

Belangrijke signalen van minister Verburg vandaag uit Den Haag voor de melkveehouderij.

Zij is optimistisch over verlenging van de mestderogatie én zij wil in Brussel proberen te bewerkstelligen dat de vetcorrectie uit het landbouwakkoord van vorige week geldt voor alle melkveehouders.

In alle discussiegeweld over het melkquotum is het nitraatverhaal een beetje naar de achtergrond verschoven. Voor de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij is het echter minstens zo belangrijk met welke normen boeren te maken krijgen. Het scheelt nogal of Brussel weer instemt met 250 kilo in plaats van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest. Verburg heeft die slag nog lang niet gewonnen, maar het is een goed signaal dat zij daar al wel een optimistisch geluid over afgeeft.

Verder is de minister zo verstandig het signaal van PvdA, VVD en CDA te omarmen dat de vetcorrectie-aanpassing voor alle veehouders moet gelden. Nu zou deze alleen gelden voor melkveehouders die meer vet leveren dan hun vetreferentie. Volgens PZ-berekeningen overschrijdt driekwart van de Nederlandse boeren de vetgrens, en zou het Brusselse besluit niets betekenen voor een kwart van de melkveehouders. Voor dit soort politieke compromisbesluiten geldt één belangrijke regel: gelijkheid voor iedereen. Na LTO en de grote partijen vindt Verburg dat idee nu ook ”fair”. Het is te hopen dat zij er alsnog in slaagt dit in Brussel te bewerkstelligen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    peelboer

    BELACHELIJK -- SCHANDALIG WIJ HEBBEN VOOR MILJOENEN EURO GEINVESTEERD IN MELKQUOTUM VOOR EEN GOEDE PRIJS EN GEEN OVERPRODUKTIE. VOOR 2015 ZITTEN WIJ WEER MET OVERSCHOTTEN BOTERBERGEN MELKPOEDERBERGEN EN EEN LEGE PORTEMONEE. CONCLUSIE: DE KLEINE TOT MIDDELGROTE BOER MOET VERDWIJNEN EN DE GROTE BOER WORDT IN DE WATTEN GELEGD, OM AAN DEZE PRAKTIJKEN MEE TE KUNNEN WERKEN.

  • no-profile-image

    dj

    Als er echt eerlijk verdeeld moet worden, dan moeten alle melkveehouders hetzelfde aantal kilo's meer quotum krijgen; evenveel extra quotum per boer erbij. En natuurlijk een evenhoge melkprijs voor grote en kleine melkveehouders bij RFF/Campina.

Of registreer je om te kunnen reageren.