Home

Achtergrond 208 x bekeken

Areaal glasgroente dit teeltjaar gekrompen

Het areaal glasgroente is dit jaar gekrompen met 1,1 procent. Dat verrast marktanalisten die een stabilisering hadden verwacht. De daling lijkt het gevolg van de gekrompen tomatenproductie in Nederland.

In 2008 was het areaal glasgroente 4.480 hectare. In 2007 was dat nog 4.532, blijkt uit de landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op productniveau is de daling toe te schrijven aan de tomatenteelt. Hier kromp de teelt van 1.544 naar 1.479 hectare, blijkt uit de gegevens van het CBS over 2008. De productie van paprika groeide licht van 1.168 naar 1.183 hectare, de komkommerteelt groeide met 4 hectare tot 620. Ook de productie van aardbeien groeide met 4 hectare naar 250.

De daling van het areaal verrast de sectormanager van de Rabobank Cor Hendriks. "De verwachting was een stabilisering tot lichte stijging. Er is eind 2007 nog veel geïnvesteerd in de glastuinbouw. Dat is dit jaar in productie gekomen." Voor volgend jaar wordt een verdere daling voorzien. "Het aantal investeringsplannen is aanzienlijk lager."

De daling in 2008 is het gevolg van het afvloeien van de kleine bedrijven, de bedrijfsbeëindigers. Opvallend is verder de sterke groei van het areaal champignons. Hier bedroeg de stijging 10 procent naar 77 hectare teelt. Het aantal bedrijven zakte wel opnieuw naar 235. De groei is vooral het gevolg van uitbreiding van grote snijderijen die in 2007 veel in nieuwbouw investeerden.

De prijzen bij productie voor industriële verwerking liggen dit jaar juist zwaar onder druk. De verwachting is dat alleen nog beperkte stijgingen zichtbaar zullen zijn in de versmarkt. Bij de teelt van vollegrondsgroente was dit jaar sprake van een lichte groei (1,4 procent). Deze kwam uit op 17.204 hectare tegen 16.954 in 2007. Het totale tuinbouwareaal groeide 3,6 procent naar 44.392.

Of registreer je om te kunnen reageren.