Home

Achtergrond 235 x bekeken 1 reactie

Amerika waarschuwt: slechts twee weken voor WTO-akkoord

Een wereldhandelsakkoord moet binnen twee weken tot stand komen, of anders worden uitgesteld tot na Obama’s inauguratie in januari.

Dat verklaart Susan Schwab, handelsvertegenwoordiger van de VS tegenover persbureau AFP.

Directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO, wil op korte termijn in Genève een bijeenkomst van handelsministers beleggen. Normaliter is dit de laatste horde die vóór een definitief akkoord wordt genomen.

India en Brazilië hebben meermaals verklaard voor het hervatten van overleg te zijn, maar zeggen ook een goed akkoord belangrijker te vinden dan een snel akkoord. Vandaag verklaarden leden van Apec, een samenwerkingsplatform voor landen rond de Stille Oceaan, eveneens voor een snelle deal te zijn.

Belangrijkste probleempunt is de voorwaarde die wordt gesteld aan het recht eigen boeren te beschermen wanneer plotseling importen snel en grootschalig toenemen. India en China zijn voor een ruimhartig beleid, de VS is echter tegen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    amerika beschermt zijn eigen boeren en dat wordt ook niet anders,de koeien in amerika worden door illegale werknemers gemolken ,zo kunnen ze prima concurreren

Of registreer je om te kunnen reageren.