Home

Achtergrond 167 x bekeken

Actieplan zout gaat Consumentenbond niet ver genoeg

De Nederlandse levensmiddelenindustrie wil de hoeveelheid zout in producten de komende twee jaar met 12 procent verminderen.

Het 'actieplan zout' dat de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vandaag presenteerde, kwam haar op 'ongezouten kritiek' van de Consumentenbond te staan. Die vindt het volstrekt ontoereikend.

"Er spreekt geen ambitie uit en er ontbreken doelstellingen per product'', stelt de bond. Zij wijst erop dat Nederlanders per dag gemiddeld 9 tot 10 gram zout binnenkrijgen. Dat is veel meer dan het maximum van 6 gram die de Gezondheidsraad hanteert in de richtlijn voor gezonde voeding.

Doordat alledaagse levensmiddelen veel zout bevatten, krijgen mensen dagelijks al gauw meer zout binnen dan die 6 gram, aldus de bond.

De FNLI is niet onder de indruk van de kritiek van de Consumentenbond. "Wij zijn er trots op dat we erin zijn geslaagd industriebreed afspraken te maken'', aldus een woordvoerder. Met de reductie van 12 procent zijn we nog niet op het niveau van 6 gram zout per dag, maar dit actieplan is een eerste stap, aldus de woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.