Home

Achtergrond 236 x bekeken 7 reacties

'Aardwarmte kan Drents tuinbouwgebied redden'

De realisatie van aardwarmte kan de redding zijn voor het Drentse glastuinbouwgebied Rundedal.

Dat stelt regiovoorzitter Cees Ruhé van LTO Noord/Glaskracht uit Erica.

"Aardwarmte kan het kostprijsplaatje voor een tuinder aantrekkelijker maken dan in het Westland," redeneert Ruhé. Het 180 hectare grote glasgebied Rundedal is aangewezen als overloopgebied voor Westlandse tuinders. Tot nu toe heeft zich er één tuinder gevestigd. Die tuinder is vorige week echter failliet verklaard.

Het feit dat Westlandse tuinders geen belangstelling tonen voor Rundedal is volgens Ruhé de schuld van de overheid. "Die heeft gebieden als Rundedal aangewezen voor glastuinders uit onder meer het Westland om daar uit te kunnen breiden. Maar intussen zien we nieuwe glasgebieden in Terneuzen en de Wieringermeer. Dat is voor die tuinders dichterbij en dus komen ze niet hierheen."

Volgens hem zijn de vestigingsomstandigheden in Rundedal goed. "Logistiek is het voordelig omdat je dichterbij afzetgebieden als Duitland en Scandinavië zit." Maar dat is niet voldoende. "Tuinders in het Westland zitten op dure grond; tussen de 40 en 80 euro per vierkante meter. Dat is natuurlijk een mooie belegging." "Aardwarmte kan net die financiële prikkel zijn die Westlandse tuinders overtuigt," denkt hij.
Verder denkt Ruhe dat hoge grondprijzen in het Westland tuinders naar Rundedal drijven. "Als die grond nog duurder wordt stijgen ook de rentekosten en dat drukt de kostprijs,” redeneert hij. Er komt dus een punt dat het voordeliger is om hier te telen."

Voor de gemeente Emmen dreigt een financiële strop. Zij pompte 30 miljoen euro in het gebied, om onder meer infrastructuur in het gebied te leggen en heeft naar verluidt 800.000 euro rentekosten gemaakt. Die investeringen hebben ertoe geleid dat de huidige grondprijs drie keer zo hoog is als elders in de regio. Tuinders zouden daardoor ook niet snel geneigd zijn hun bedrijf naar Rundedal te verplaatsen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Out Grunn

  Alleen het schrijven van Drenthe is voor een Westlander al te moeilijk

 • no-profile-image

  Richard

  Cees Ruhe laat regelmatig proefballonnetjes op, dus ik weet niet hoe serieus ik dit kan nemen.
  Ik weet wel dat het een utopie is dat Westlanders massaal naar Drenthe gaan verhuizen, want de verschillen tussen Drenten en Westlanders zijn levensgroot. Daarnaast is een lokatie tussen Rotterdam en Den Haag véé interessanter dan tussen Emmen en Klazienaveen, met alle respect.

  De Emmense politiek kan beter tijd en geld investeren in lokale tuinders, er zijn immers enkele goede tuinbouwondernemers in die regio.

 • no-profile-image

  ook out grun

  Gelukkig wordt de tuinbouw in Drenthe of Drente ?? nu gered door een plan dat nog moet worden uitgevoerd.
  En daar hebben alle bedrijven nu profijt van ??? en gaat er dus vast niemand failliet.
  Voor Tuinbouw elders in Noord-Nederland is er vast geen plaats voor aardwarmte en zullen die wel nergens van kunnen profiteren en is het vast maar beter om te stoppen. (failliet)
  Of geef ze gewoon het geld wat de overheid uitbespaart bij het niet investeren in aardwarmte.
  Dat kunnne we nu erg hard gebruiken...

 • no-profile-image

  Treurniet

  Waar IK mij bijzonder aan erger dat de plaatselijke groepsvervoerder met veel ophef zijn vrachtwagens laat beplakken door dit in het zadel geholpen bedrijven met bv. Rozenkwekerij DE TROMPET . Ik zeg maar zo Hoogmoed komt voor de val . En By the Way er rijdt nog zo,n trein in de regio: Aardse ORCHIDEEËN BV Zuidbroek

 • no-profile-image

  Out Grunn

  Alle plannen en ideen ten spijt De grond prijs is en was te laag als Kwekerij de Trompet 3 jaar geleden € 80 had betaald(Westlandse grond prijs van drie jaar geleden ) had moeten betalen had hij er of nu nog gezeten zonder faillisement of juist helemaal niet ,In het eerste geval had hij nog bijgefinancierd kunnen worden € 30= toch goed voor ruim 1.4 Miljoen (Grond prijs een half jaar geleden van het westland = € 110) In het laatste geval had de Firma Bazuin niet genoeg eigen vermogen gehad om dit projekt te kunnen realiseren

 • no-profile-image

  Out Grunn

  Verschil tussen Drenten en Westlanders??????? Heb een 20 jaar in het Westland gewoont en gewerkt als Noordeling heb nooit een verschil gezien of gemerkt Alleen een Westlander denkt als hij/zij de heulweg en de dorpstraat in Wateringen voorbij is gereden en dan de St. Jan de Doper niet meer kan zien aan het einde van het Oosteinde de wereld ophoud .,Maar voor de rest prima lui niks mis mee.

 • no-profile-image

  Robert Drente

  Het is te gemakkelijk om met het vingertje naar de overheid te wijzen. Een Westlander wil gewoon per se niet naar Drente. Cees heeft helemaal gelijk dat de kostprijs in Drente lager is. Sociale factoren zijn "de" oorzaak dat men niet naar Drente komt. Dus Drentse glastuinders kom zelf met initiatieven en ga aan de slag in het Rundedal.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.