Home

Achtergrond 350 x bekeken

ATR-controle in inspectie certificeringssystemen VVA en VVAK

De controle op naleving van de ATR-regeling wordt met ingang van volgend jaar meegenomen tijdens de inspecties voor de certificeringssystemen VVA (aardappel) en VVAK (akkerbouw).

Dat maakte Joris van Waes, voorzitter van de LTO-werkgroep Pootaardappelen, maandagavond bekend op een bijeenkomst in Toldijk.

De Aardappel Teelt Regeling (ATR) voorziet in de mogelijkheid dat een akkerbouwer ongecertificeerd pootgoed mag gebruiken voor de consumptieteelt, mits hij het pootgoed zelf heeft vermeerderd. Daar zijn regels aan verbonden. Zo moet onder andere het vermeerderingsperceel van het ATR-pootgoed binnen 25 kilometer van het bedrijf liggen. Dat geldt ook voor de consumptieteelt in het volgende jaar. Bovendien is de eigen vermeerdering niet toegestaan in combinatie met de gecertificeerde pootgoedteelt.

Volgens Van Waes is dit jaar 605 hectare ATR-pootgoed geteeld door 273 telers. "Dit jaar zijn nog geen overtredingen gezien. Vorig jaar waren dat er drie. Eén teler hield zich niet aan het afstandscriterium. Twee telers combineerden de ATR-teelt met de reguliere pootgoedteelt. Deze zaken komen voor het tuchtgerecht van het Productschap Akkerbouw."

Of registreer je om te kunnen reageren.