Home

Achtergrond 260 x bekeken

ADM: meer dan verdubbeling winst door uitstekend prijsniveau

De winst van Archer Daniels Midland (ADM) is de drie maanden tot en met september 138 procent gestegen tot 1 miljard dollar (817 miljoen euro).

De grootste graanverwerker ter wereld noteerde een 65 procent hogere omzet van 21,2 miljard dollar (16,5 miljard euro).

ADM profiteerde volgens bestuursvoorzitter Patricia Woertz optimaal van prijsschommelingen op de termijnmarkten. "We hebben goed geanticipeerd op de volatiliteit van de markt." ADM profiteerde ook van een wereldwijd beperkt aanbod van soja, dat vooral het verwerken winstgevender maakte.

Woertz verklaarde zich zorgen te maken over de waardering van het concern door de aandeelhouder. Op jaarbasis verloor het aandeel tot dinsdag 55 procent, om vervolgens te stijgen. Een lage marktkapitalisatie maakt dat overnames door gebrekkige solvabiliteit lastiger worden. ADM zet volgens Woertz in op biobrandstoffen.

Daartoe besloot het bedrijf uit Minnesota de komende 6 jaar zo’n 288 miljoen euro te investeren in een joint-venture met Grupo Cabrera, dat zelf 100 miljoen euro inbrengt. ADM geldt nu als op twee na grootste producent van ethanol maar zoekt het marktleiderschap.

Steven Mills, financieel directeur, gaf tijdens de persconferentie toe dat ADM wordt benaderd door noodlijdende kleinere ethanol-producenten, terwijl ze zelf ook actief zoekt naar mogelijkheden tot uitbreiding.

Suikerriet omzetten in energie heeft daarbij de voorkeur. De winst die het verwerken van mais tot ethanol oplevert, daalde 40 procent. Eerder maakte Monsanto bekend na katoen, mais, tarwe en soja ook zaaigoed voor suikerriet te gaan ontwikkelen.

Daarmee speculeren beide agribusiness-concerns op een liberaler handelsbeleid, waardoor Braziliaanse productie ook in de VS welkom is. Senator John McCain, die het presidentschap dinsdag misliep, was daar verklaard voorstander van.

Of registreer je om te kunnen reageren.