Home

Achtergrond 187 x bekeken

Winst na doorverkoop gepachte boerderij alleen belast met pachtersvoordeel

Een veehouder koopt de boerderij die hij tot dan toe pachtte. Zeven maanden later verkoopt hij die al weer door. De belastinginspecteur legt dan ook een claim op het verschil tussen aankoopprijs en verkoopprijs, aangezien de pachtboerderij in het kader van de bedrijfsstaking is verkregen. Het Hof oordeelt echter anders. In de periode van zeven maanden heeft de veehouder nog zijn bedrijf gerund en kan de grond dus als bedrijfsmiddel worden beschouwd.

In deze zaak die diende voor het Hof Leeuwarden kocht een veehouder in november 1998 de boerderij van 23 hectare met opstallen die hij tot dan toe pachtte. Op 10 maart 1999 verkoopt hij het melkquotum en later de gronden. De belastinginspecteur stelt dat de veehouder de boerderij met bijbehorende grond heeft verkregen in kader van de bedrijfsstaking, en dus het verschil tussen aankoopprijs (fl. 47.435 per hectare) en de verkoopprijs (fl. 75.000 en meer) belast. De inspecteur stelt dat fl. 733.147 belast is als winst op de grond en fl. 300.000 belast is als winst op de woning.

Het Hof vindt echter dat de veehouder voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat hij in de periode na aankoop van de boerderij en het moment van verkoop, nog alle opties voor zijn bedrijf openhield en in die periode dus bezig was met het uitoefenen van een agrarisch bedrijf. Het Hof merkt de grond dan ook aan als bedrijfsmiddel en belast alleen het pachtersvoordeel van fl. 414.570.Het pachtersvoordeel op de woning schrapt het Hof in zijn geheel. Direct na aankoop heeft de veehouder dit tegen de aangekochte waarde gerekend tot zijn privévermogen. Volgens het Hof is dit toegestaan en is de waarde waartegen dit gebeurde de reële marktwaarde.

Meer informatie Uitspraak van het Hof Leeuwarden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.