Home

Achtergrond 555 x bekeken

Wereldrecord dorsen terug bij New Holland

Er lijkt een tweestrijd losgebarsten om het wereldrecord tarweoogsten. Claas verbeterde onlangs het record van New Holland, maar nu zegt New Holland het record weer in handen te hebben. De Guinness world record-organisatie bevestigt dit.

Op 26 september werd bij een loon- en akkerbouwbedrijf in Berwickshire (Engeland) het nieuwe record van 551,6 ton geoogste tarwe in 8 uur tijd gezet. Dit is 20 ton meer dan het oude record van Claas dat 2 weken geleden eveneens in Engeland werd gevestigd. De tarwe werd geoogst op drie percelen van 25, 20 en 14 hectare. Hiervan werd in totaal 53,5 hectare binnen de tijd gedorst. De opbrengst was 10,32 ton per hectare met een gemiddeld vochtgehalte van 17 procent.

Het loonbedrijf werkt normaal met twee New Holland CR 980-combines, maar voor de recordpoging werd een 591pk sterke CR 9090 gebruikt. Tijdens de eerste 3 uur van de poging werd er gemiddeld 77 ton per uur gedorst, later daalde dit gemiddelde omdat de luchtvochtigheid al vroeg in de avond steeg. Bij goede omstandigheden verwacht men dat 600 ton in 8 uur haalbaar moet zijn met de New Holland CR9090 maaidorser.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.