Home

Achtergrond 306 x bekeken

'Weinig effect importheffingen op graanprijzen'

Deskundigen verwachten dat herinvoering van de importheffing weinig effect zal hebben op de graanprijzen in Europa.

De Europese Commissie gaat de importheffing op graan opnieuw invoeren. De heffing staat sinds begin dit jaar op nul omdat de Commissie de stijging van de graanprijzen wilde drukken. Nu de graanprijzen zijn gedaald voert de Commissie de heffing weer in. De importheffing voor tarwe bedraagt 95 euro per ton. Voor gerst moet een importeur 93 euro bijbetalen. Voor graanimport binnen de quotaregeling ligt de heffing op 12 euro.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verwacht dat de heffing volgende week van kracht wordt. Het effect op de prijs is lastig te voorspellen. “Je kunt wel verwachten dat de prijs van tarwe uit de Oekraïne goedkoper zal worden, omdat dat land veel tarwe verkoopt aan de EU.”

Voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw vindt het terecht dat de heffing er weer komt. “Het is wel te laat. Vorig jaar is afgesproken dat de heffing er weer komt als de importprijs onder €182,34 per ton zou zakken. Daarom dringen we al maanden aan op herinvoering.”

Haanstra kan het effect op de graanprijzen niet voorspellen. “Europa heeft dit jaar erg veel graan geoogst. Maar de kans op een prijsstijging is er eerder mèt heffing dan zonder heffing.”

Het Comité van Graanhandelaren verwacht hoogstens een klein prijseffect op de korte termijn, zegt voorzitter Anne Broekema. “Het remt de import van graan. Maar er is genoeg graan in Europa, zodat het effect klein zal zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.