Home

Achtergrond 184 x bekeken

Vraagtekens bij kilometerheffing buitenlanders

Buitenlandse automobilisten ontsnappen mogelijk aan het betalen van kilometerheffing.

Verkeersminister Camiel Eurlings is in overleg met buurlanden over een betalingswijze. Maar de kosten daarvan mogen niet te hoog worden. "Ik ben bereid ze te laten betalen, maar het systeem moet niet zoveel gaan kosten dat wij flink moeten bijlappen'', zei Eurlings donderdag na een overleg in de Tweede Kamer.

De verkeerswoordvoerders en Eurlings rondden het debat niet af. Er was een stortvloed van vragen en opmerkingen na een hard rapport van het onderzoeksbureau van de Kamer. Een van de conclusies van dat Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR) is dat de invoering van kilometerheffing duurder wordt dan afgesproken.

De heffing mag de automobilist niet meer kosten dan wat hij nu kwijt is aan wegen- en aanschafbelasting. De exploitatiekosten van het systeem mogen niet meer kosten dan 5 procent van de opbrengsten. Eurlings erkende dat ze nu nog hoger liggen dan die norm, maar ze zijn aan het dalen. Een jaar geleden lag de schatting op bijna 9 procent, tegen nu 7,8 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.