Home

Achtergrond 289 x bekeken 1 reactie

Vooral bollensector getroffen door wateroverlast

Vooral de bollensector in Noord-Holland is getroffen door de zware regenval van afgelopen weekeinde.

Op sommige plekken in de kop van Noord-Holland viel tot wel 100 mm regen. Dat is meer dan de hoeveelheid neerslag die normaal in een maand valt.

De schade is het grootst bij bollenboeren, zegt LTO-voorzitter van de sectie akkerbouw in Noord-Holland Siem van Balen Blanken. "In de akkerbouw valt het mee, de meeste gewassen zijn al van het land. Hier en daar liggen nog wat uien, die zullen wel blijven liggen. Maar in de bollen ligt het anders, er stonden nog veel lelies op het land. We zullen moeten afwachten hoe de kwaliteit over een paar dagen is, maar het ziet er niet best uit. Daarnaast is er ook al veel gepland voor volgend seizoen. Het is de vraag of we daar nog wat mee kunnen."

De KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur) kon nog niet veel zeggen over de schade. "Wij hebben nog te weinig informatie binnen om daar uitspraken over te doen. Wel is het zo dat de kop van Noord-Holland niet het belangrijkste gebied is voor de bloembollenkwekers. Maar de schade kan groot zijn, er staan nog lelies op het land en er is al gepland voor volgend seizoen."

Bij de verzekeraars zijn er niet veel meldingen van schade binnengekomen. Ook dat wordt geweten aan het feit dat er al veel geoogst was. Agriver kreeg zes meldingen van hagelschade, Vereinigte Hagel kreeg er slechts één. Interpolis moest het doen met een drietal meldingen. Lokale verzekeraar Van Lierop Advies uit Breezand heeft een paar honderd bollenboeren verzekerd. Tot nog toe bleef het bij een paar meldingen, maar Matthé van Lierop verwacht de komende dagen nog een hoop extra meldingen. "Er is echt extreem veel regen gevallen, zoveel heb ik nog nooit meegemaakt. De schade zal dan ook aanzienlijk zijn. Maar het duurt even voordat dat te inventariseren is. Het duurt daarom ook vaak een aantal dagen voordat de schade gemeld wordt."

De getroffen boeren kunnen alleen aanspraak maken op schadevergoeding via hun verzekeraar. Er bestaat een pot bij de overheid waaruit gedupeerden kunnen putten bij grote schade, maar dat gaat in dit geval niet. "Ondernemers die schade hebben geleden door de overvloedige regenval zijn aangewezen op een weerverzekering", zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. "Een vergoeding van overheidswege is pas in beeld als sprake is van een nationale ramp."

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet

    geplant met een t, dacht ik?

Of registreer je om te kunnen reageren.