Home

Achtergrond 172 x bekeken 1 reactie

Verdronken Land

De commissie-Nijpels heeft gesproken: ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder is de beste oplossing om de getijdenatuur in de Westerschelde te herstellen.

De Zeeuwen, en met name de agrarische sector, is daarmee terug bij af. De Hedwigepolder stond al opgenomen in de Scheldeverdragen van 2005, die inmiddels door beide Kamers zijn geratificeerd. Destijds met het voorbehoud dat op de ontpoldering teruggekomen zou kunnen worden. Hoeveel die toezegging van het kabinet nu waard is, is de vraag. Nijpels constateert min of meer dat er geen weg terug is.

Volgens de commissie-Nijpels is ontpoldering van de Hedwigepolder beter voor de natuur, sneller te realiseren en goedkoper, dat laatste vooral omdat de Vlamingen voor de kosten (80 miljoen euro) opdraaien. Dat zou al zijn bepaald in de Scheldeverdragen. Waarom het kosten­argument niet eerder door het kabinet is uitgespeeld is onduidelijk.

Hoe nu verder? Het verzet in Zeeland zal er ook met dit nieuwe rapport niet minder om zijn. De speelruimte voor belangenorganisaties als de ZLTO lijkt wel verder verkleind. Zij hebben hun hoop wederom gevestigd op de politiek.

Maar met welk instrument kunnen kabinet en Kamer nog komen? Een derde commissie instellen zou ronduit ridicuul zijn. In de Kamer wordt al gespeculeerd op de draai die de coalitiepartijen, het CDA voorop, gaan maken. Een botsing met de Zeeuwen lijkt onvermijdelijk.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Nijpels constateert min of meer dat er geen weg terug is? Voor wie of wat is er geen weg terug ? Edje wil niet terug. Kies nu maar of je terufg in de kamer wil om mee te beslissen of om je grote waffel dicht houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.