Home

Achtergrond 217 x bekeken

Verdelingskwestie aardwarmte nog niet op agenda EZ

De wijze van toekenning van boorconcessies voor aardwarmte moet opnieuw beoordeeld worden.

Dat zeggen LTO Glaskracht en Platform Geothermie. Het Platform hoopt het moeilijke onderwerp op de politieke agenda te zetten en wil hierover in gesprek met TLO Glaskracht.

Nu is één boring per gebied van 40 hectare toegestaan. Dat betekent dat de buurman van de vergunninghouder die als eerste reageerde niet kan boren. "Het is een gegeven situatie, maar geologie kent ingewikkelde vraagstukken. Er zitten verschillende kanten aan. Een tuinder die boort steekt miljoenen in de investering. Het is niet in zijn belang dat zijn warmtecapacteit afneemt als de buurman ook boort", zegt Platformwoordvoerder Victor van Heekeren. Glaskracht heeft nog geen standpunt of aardwarmte individueel of collectief moet worden geëxploiteerd.

Over het verdelingsvraagstuk praat het platform met het ministerie van Economische Zaken. Volgens Van Heekeren is het onderwerp van gesprek met het ministerie, maar is het thema ingewikkeld. EZ zegt niet na te denken over een andere vorm van vergunningsverlening. Het staat wel open voor ideeën uit de sector, stelt een woordvoerder.

Volgens Van Heekeren is het concessiestelsel in Nederland beter geregeld dan in het buitenland. Hij signaleert ook dat relatief veel collectieve projecten zich op aardwarmte richten.

Of registreer je om te kunnen reageren.