Home

Achtergrond 227 x bekeken 6 reacties

'Verbijsterende klap' in Ierse melknotering

De gemiddelde melkprijs op de maandelijkse veiling van United Dairy Farmers is gekelderd naar 18,03 pence (ongeveer 22,5 eurocent) per liter, 28 procent lager dan in september.

De Ulster Farmers Union spreekt van 'een verbijsterende instorting van de melkopbrengsten.'

De veiling in Belfast wordt vaak gezien als een van de belangrijkste indicatoren voor de spotmarkt in Europa. De notering lag de afgelopen maanden steeds rond de 25 pence, soms iets hoger en soms iets lager. Het plotseling op deze schaal instorten van de veilingprijs komt dan ook als een verrassing voor de Ulster Farmers Union, de boerenbond van Noord-Ierland.

''De veehouders zijn geschokt door dit nieuws. De melkprijs ligt nu 17,5 eurocent lager dan vorig jaar. Dit leidt er toe dat de veehouders de komende winter in een volstrekt onhoudbare positie komen. Met deze prijzen liggen de kosten 7,5 tot 9 cent per liter hoger dan de opbrengst,'' zegt voorzitter Graham Furey.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  Deze melkveiling is ook een leidraad voor onze prijs, al hobbelt die er vaak een tijdje achteraan. Ik zag ook reacties van boeren staan bij het DOC artiekel die wel wat van leedvermaak weg hadden. Maar het zou nu wel eens zo kunnen zijn dat ook RFF de komende maand de voorschotprijs drastisch laat dalen. Ik kan daarom ook niet begrijpen dat sommige mensen zo zelfingenomen zijn met deze trend. Als men over 2 maand 6 cent minder krijgt piept men wel anders. Als deze ontwikkeling zich doorzet zitten we begin volgend jaar allemaal dik onder de 30 cent.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Nu moeten ze maatregelen nemen. Of het quotem eraf. Of 3% korten en weer voor 40 cent melken. Maar dit half zachte gedoe gaat iedereen aan kapot. Dit is echt een vorm van boertje pesten. Supermarkten verdienen nu goud geld. En wij weten niet waar we heen moeten omdat ze allemaal maar halve maatregelen nemen. De NMV en LTO moeten niet vechten voor een bepaalt beleid. Maar zij moeten vechten voor een beleid. Waar ze nu mee bezig zijn is zeker slecht voor de goede bedrijven. Die zijn nu dubbel geld kwijt. De minder presterende bedrijven hebben ze nu toch al opgegeven. Zo wordt het alleen maar een grotere bloed bad.

 • no-profile-image

  harrie

  @ melkveehouder buitenland: geloof jij dat wanneer het nationaal quota met 3% wordt ingekort de melkprijs weer zal stijgen naar 40 cent!? Grapjas, dacht het niet!

  Volgende week is er Europees overleg waar er besloten gaat worden of andere EU landen het nationaal quota van een ander EU land mag volmelken (wanneer dit land het natinaal quotum niet vol krijgt). Hopen dat hier iets uitkomt, aangezien meerdere landen jaar in jaar uit hun quota niet volmelken. Zou jaarlijks veel geld aan superheffing schelen en de qoutumprijs zal hierdoor drastisch dalen. hierdoor zal het qoutum eerder gaan verdwijnen als 2015 wat betekent meer melken!!

 • no-profile-image

  veeboer

  we kunnen nu spotten met de spotmarktmelkveeboeren die voor de hoogste prijs gingen vorig jaar.
  De laagste prijs hoort daar ook bij, dat waren ze vergeten.

 • no-profile-image

  fryske boer

  leedvermaak duurt echt niet lang er staat ons allemaal een barre tijd te wachten dit is echt slecht nieuws

 • no-profile-image

  willem

  Dit is bij ons al de prijs die we beuren voor de melk, uitgaande van een wisselkoers van vier zloty voor een euro. Het is te hopen dat de winkelprijzen voor zuivel ook snel gaan zakken, dit zal de consumptie hopelijk wat doen stijgen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.