Home

Achtergrond 187 x bekeken

Veerdam kan Ameland miljoenen euro's kosten

Het onderhoud en de veiligheid van de veerdam van Ameland gaat de eilandgemeente mogelijk miljoenen euro's extra kosten.

Dat concludeert de rekenkamercommissie van de gemeente Ameland in een rapportage over de aanlegdam voor de veerboten.

De commissie spreekt over de veerdam als een 'groot financieel risico' voor het waddeneiland. De afgelopen jaren heeft Rijkswaterstaat taken en bezittingen op het eiland aan de gemeente Ameland overgedragen met een aanzienlijk bedrag voor onderhoud.

De commissie voorziet geen problemen met de overdracht van de Amelander vuurtoren, een fietspad en andere eigendommen. "Maar de veerdam kan de gemeente wel financieel in zwaar weer brengen'', aldus voorzitter B. Wilpstra van de rekenkamer.

Wilpstra denkt daarbij aan de aantasting van de staalconstructie van de dam door het zoute zeewater. Ook verwacht hij dat de dam op termijn moet worden opgehoogd vanwege de stijgende zeespiegel. "Dat gaat de gemeente miljoenen euro's extra kosten. Veel meer dan de bruidsschat die door Rijkswaterstaat is meegegeven'', aldus Wilpstra.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.