Home

Achtergrond 177 x bekeken 1 reactie

Veel verpleegkundigen wassen handen niet

Verpleegkundigen overtreden massaal de voorschriften voor handhygiëne.

Twee op de vijf wassen de handen niet als dat moet. En 58 procent gebruikt water en zeep in plaats van handalcohol. Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek naar de kennis over de voorschriften bij verpleegkundigen. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Duo Market Research in opdracht van verpleegkundig vakblad Nursing en NewCompliance.

Een meerderheid van de verpleegkundigen (62 procent) die de handen niet waste, zei dat ze dat waren vergeten. Veel oordeelden dat het niet nodig was (41 procent) of dat ze er geen tijd voor hadden (39 procent). Handhygiëne is de belangrijkste maatregel om de kans op overdracht van micro-organismen te verminderen. Betere naleving van de richtlijnen kan volgens onderzoek het aantal ziekenhuisinfecties tot de helft terugdringen. Naar schatting duizend mensen per jaar overlijden aan de directe gevolgen van een ziekenhuisinfectie.

Eerder dit jaar liet het vroegere hoofd van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Herre Kingma, weten dat het in ziekenhuizen een eeuw geleden hygiënischer toeging dan nu. Volgens Kingma gaan artsen slordiger met de hygiëneregels om dan verplegend personeel.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    door zo vaak de handen te wassen,houden ze geen vel over

Of registreer je om te kunnen reageren.