Home

Achtergrond 1844 x bekeken

VTA: aardappelopbrengst naar 58 ton per hectare

De opbrengst van consumptieaardappelen komt uit op gemiddeld 58 ton per hectare.

Dat is iets meer dan het meerjaarlijks gemiddelde. De gemiddelde spreiding ligt op 9 ton.

De leden van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) hebben in de derde week van september nieuwe proefrooiingen uitgevoerd, zegt Meeuw de Bruijne, voorzitter van de VTA-handelscommissie. "Daarnaast hebben studenten op willekeurig gekozen plaatsen ook proefrooiingen gedaan. De proefrooiingen zijn verdeeld over Nederland en verdeeld over de rassen."

De proefrooiingen wijzen op een gemiddelde bruto-opbrengst van 58 ton per hectare, zegt De Bruijne. "Dat is iets boven het meerjaarlijks gemiddelde en ook iets meer dan vorig jaar."

De Bruijne spreekt van een mooi product. "De kwaliteit is gemiddeld goed. Er is minder uitval doordat er minder holle en groene aardappelen zijn dan vorig jaar. Er komt dit jaar over het algemeen een goed bewaarbaar product van het land."

De Bruijne noemt de spreiding van 9 ton per hectare opvallend. "De spreiding is dit jaar hoger dan in andere jaren. In het Noorden hebben de aardappelen last gehad van langdurige droogte. Sommige percelen scoren een zeer hoge opbrengst en andere halen een erg matige opbrengst. De late rassen doen het beter dan de vroegere rassen. De vroege rassen zijn dit jaar eerder versleten. Er is dit jaar minder nagroei."

De Nederlandse gemiddelde opbrengst ligt hoger dan in Frankrijk en België, zegt De Bruijne. "Daar vallen de hectareopbrengsten tegen. Het areaal is wel gekrompen in Nederland. Dat compenseert de hogere opbrengsten."

De aardappeltelersvereniging Northwest European Potato Growers schat de Europese aardappeloogst op 22,6 miljoen ton. Dat is 4 procent minder dan in 2007 van het land is gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.