Home

Achtergrond 170 x bekeken 1 reactie

Ui zoekt meer export

De uitblijvende extra vraag vanuit het buitenland naar Nederlandse uien speelt de uienprijs al enkele weken parten. De export wil niet echt vlotten. Sinds week 38 is de buitenlandse handel wekelijks gedaald. Werd in week 37 nog 19.811 ton uien geëxporteerd, de weken die volgden lieten steeds verder weglopende volumes zien. Van 17.948 ton (week 38) naar 15.119 ton (39) en 11.794 ton uiteindelijk in week 40. Ondanks deze terugloop, mede veroorzaakt door de vroeg in het jaar beëindigde Ramadan, ligt de totale hoeveelheid geëxporteerde uien op 189.000 ton. Dit is een absoluut record in de laatste zeven jaar. In vergelijking met vorig jaar is het zelfs een plus van een kleine 19.000 ton. Alleen het seizoen 2004/05 kwam met 185.600 ton nog enigszins in de buurt van nu.

De productie van uien in de landen van de Europese Unie zal volgens de nieuwste schatting van het Duitse marktbureau ZMP in 2008 ruim 2% hoger uitvallen dan vorig jaar. In de EU-landen wordt dit seizoen uiteindelijk 5,08 miljoen ton uien geoogst. Vorig jaar was dat nog 4,96 miljoen ton.
Spanje is al jaren het grootste uienproducerende land van Europa. Dit jaar is de Spaanse oogst 1,16 miljoen ton, 2% lager dan 2007. Nederland bezet al jaren de tweede plaats en komt volgens ZMP dit jaar uit op 1,02 miljoen ton uien. Dat is een stijging van 10% tegenover 2007.

De uienprijzen, met €4,00 als onder- en €5,00 als bovengrens, zijn ook afgelopen week vrijwel onveranderd gebleven. Het blijft wachten op die extra vraag. Dan pas zal er ongetwijfeld ook meer beweging in de uiennotering komen.

Prognose:

stabiele prijzen.

Ruud Jacobs

Eén reactie

 • no-profile-image

  Importeur en opzakker is het buitenland

  Meer Export ?!
  De uienprijzen zijn hartstikke laag bij de producent en deze prijzen zijn perfect te plaatsen voor (BREDE)export.
  MAAARR ergens klopt er iets niet !
  Ze worden hartstikke (TE)duur aangeboden aan de importerende landen.
  Wie gaat hier met de winst lopen??

Of registreer je om te kunnen reageren.