Home

Achtergrond 224 x bekeken 3 reacties

'Tuinders moeten gasprijs extra in de gaten houden'

Tuinders doen er volgens energieadviseurs goed aan de gasprijsontwikkeling dezer dagen extra goed te volgen.

Bij een olieprijs van 80 dollar, de laagste sinds een jaar tijd, kan het lonen op het vinkentouw te zitten. "Er wordt niet meer gehandeld, maar je ziet wel dat tuinders nu gaan nadenken. De 30 cent begint in beeld te komen," meent Egon Coolen van VEK Advies.

Niet alleen de olieprijs, maar ook de financiële crisis houdt tuinders in de greep. De beurzen herstelden zich vandaag, maar dat is geen zekere graadmeter meer. Coolen: "Je weet niet of de economie zich herstelt of dat er nog meer lijken uit de kast komen. Dat maakt het moeilijk te voorspellen of de prijs zal stijgen of nog verder daalt."

Het devies van energieleveranciers is daarom tweeledig: wachten en gespreid inkopen. "Ben je tevreden met 31 cent, koop dan een bepaald deel van je volume in," meent Peter van Marion van Westland Energie.

Te lang wachten is volgens de adviseurs onverstandig. Sommige tuinders gokken op een prijs van 25 cent, maar dat is onrealistisch. Van Marion: "Dat zou betekenen dat je uitkomt op een niveau van een jaar geleden, maar die prijzen gaan we niet meer halen."

Tuinders hebben nog ongeveer anderhalve maand om gas in te kopen. "Ze moeten er rekening mee houden dat de gasprijs naar het einde van het jaar toe hoger wordt," weet Coolen. Daarbij komt volgens Van Marion dat sommige telers nog niet weten bij welke leverancier ze hun gas kunnen kopen. "ls je dat nog moet uitzoeken kun je zo een dag te laat zijn."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  oostlander

  Die glastuinbouwsector is toch wel behoorlijk aan het inslapen geweest de laatste tijd; ze worden bedonderd zowel door de energiebedrijven als door de overheid. Beiden slaan een slaatje uit de hoge olieprijzen een tijdje terug. De een roept dat de gasprijs de olieprijs volgt met vertraging van een half jaar, een ander roept dat er allang geen koppeling meer is. Beiden liegen want toen de olie steeg was het gas er binnen 10 dagen naast!! Bij de huidige olieprijzen hoort een koppeling ooit afgesproken met E.Z. Die koppeling zou betekenen dat het gas nu rond 25 cent zou moeten liggen . Dan hebben we ook nog die lachwekkende transportprijzen die na de liberalisring plots uit de lucht kwamen vallen en waar niemand van een energie bedrijf een bevredigend antwoord op kan geven over het hoe en waarom. Denk daar maar eens over na zwijgende meerderheid en wordt a.u.b. wakker en kom in verzet. De geschiedenis heeft duidelijk laten zien dat burgerlijke ongehoorzaamheid wel degelijk zijn vruchten af kan werpen!! Samen kunnen we sterk staan en dat kan al bij U en Mij beginnen !!!!.

 • no-profile-image

  Dirk

  met die prijzen en wkk gaat het bij de tuinders allang niet meer om het gewas, maar om de winst met gesubsidieerd gas en elektra. Het tuinieren is bijzaak, zeg maar; een dekmantel.

 • no-profile-image

  G Semp

  Helemaal met oostlander eens.Maar we doen niets.Graag doe ik mee.Met de uitspraak van nma word toch ook niets mee gedaan.Praten met die lui als Verhoeven heeft al helemaal geen zin.Die man weet niet eens waar hij over praat.Lult alleen maar in zijn eigen zak.Mensen,wakker worden en doe eens wat.

Of registreer je om te kunnen reageren.