Home

Achtergrond 185 x bekeken

Top eurozone over crisis

De leiders van de vijftien landen die de euro als munteenheid hebben zijn vandaag aan het einde van de middag in Parijs in beraad gegaan over de financiële crisis.

De Franse president Nicolas zei vooraf te hopen dat de landen vanavond met een gemeenschappelijke boodschap naar buiten kunnen komen.

De Britse premier Gordon Brown, die thuis in ponden betaalt, is kort van te voren door de Franse president Nicolas Sarkozy ontvangen om over de eventuele maatregelen van gedachten te wisselen.

Brown beveelt drastische maatregelen aan, die zijn regering reeds heeft genomen om de vertrouwenscrisis in de financiële wereld met geldinjecties en megakredieten te bezweren. De Britse regering stak zelf al 50 miljard pond in de banksector. Brown zei zondag na zijn gesprek met Sarkozy dat hij er vanuit gaat dat het vertrouwen in de banksector in de "komende dagen'' weer terugkeert.

In een ontwerptekst voor de slotverklaring staat dat de regeringsleiders van de eurozone willen dat de overheid leningen die banken elkaar doen, garandeert. Die garantie moet gelden tot het einde van volgend jaar.

De staat rekent volgens het voorstel wel een normaal tarief voor deze financiële dienstverlening, om oneerlijke concurrentie te voorkomen. De vijftien zouden het erover eens zijn dat er onder geen beding banken mogen 'omvallen'.

De kredietcrisis is vooral zo ernstig geworden door het wegvallen van het vertrouwen waarop de financiële wereld normaal gesproken vaart. Banken en instellingen lenen elkaar niks meer. Regeringen pogen de geldstromen weer opgang te krijgen door flink geld te pompen in de verlamde financiële instellingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.