Home

Achtergrond 259 x bekeken 9 reacties

Testosteron aangetroffen bij runderen

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft bij runderen afkomstig van een veehouderij in het zuiden van het land het verboden groeihormoon testosteron aangetroffen.

Nadat monsters waren genomen, zijn de runderen geslacht en is het vlees mogelijk gegeten, aldus de dienst vandaag. Een woordvoerder van de AID zegt nog niet te weten waar het vlees precies is terechtgekomen. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) probeert de karkassen van de runderen en nog niet geconsumeerd vlees van de positief geteste dieren terug te halen.

De VWA kan bij langdurige consumptie van met testosteron behandeld rundvlees gezondheidsrisico's voor kinderen en in mindere mate voor volwassenen "niet uitsluiten''. De AID houdt er rekening mee dat er meer gevallen in Nederland zijn. De runderen waarbij het hormoon is gevonden, waren door een Belgische veehouder in Nederland gestald om hier te worden geslacht.

Bij de bewuste veehouder zijn 22 dieren getest, bij vijftien daarvan is testosteron aangetroffen. "De veehouder heeft in de weken na de controle alle 170 runderen versneld laten slachten'', aldus de AID. De dienst kwam de behandelde runderen op het spoor na "ongebruikelijke transportbewegingen'' van slachtvee. De Belgische autoriteiten zijn op de hoogte gesteld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frans

  @jg je wil toch niet ontkennen dat die troep niet goed is voor de gezondheid van de mensen die dat eten, terwijl ze denken dat dat goed eten is ,er is altijd wat mis met dat vlees ik zelf vreet die troep niet , en bemoei je er niet mee waar ik woon (probeer je familie voor lul te zetten maar niet mij!!!)

 • no-profile-image

  gert

  steeds weer problemen met vee uit Belgie,dit is slecht voor het imago,. zowel voor nederland als belgie,kijk maar naar het melanineschandaal in china

 • no-profile-image

  gj

  Fransje kan wel reageren maar niet goed lezen. Wat is er meestal aan de andere kant van de dijk? Water dus. En nu veel drinken Frans, vooruit maar!

 • no-profile-image

  Patrick

  Op zich is dat goed nieuws ,ook al is het in dit individuele geval natuurlijk niet want niemand wil verboden groeihormonen eten.
  Daarom is transparantie zo belangrijk, gewoon elke stap in de keten vormgeven, en inzichtelijk, en dan weet de producent en consument waar je aan toe bent en kun je bewust je keuze maken.
  Ik zat ook nog zo te denken wat is een sector eigenlijk. Nu is het eigenlijk zo als vb dan de landbouw sector je wel collega bent van elkaar omdat je de zelfde branche-werkzaamheden uitvoerd, dus van het ene 'uiterste' naar het andere 'uiterste' zeg maar hier als vb bio-dynamisch tot gangbaar en megastal en ook alle variaties die er tussen liggen. Toch zijn het enorm verschillende benaderingen van het uitvoeren van het vak, zeg maar verticaal. Misschien is een sector wel juist de keten van producent tot consument dus meer horizontaal.
  Lijkt mij veel beter en mooier want bij meer transparantie en meer beschikbaar nieuws, en potentieel meer individuele fouten, blijft het hokjes denken maar bestaan, zo van iemand maakt een fout en alle boeren zijn fout.
  Je kunt ook veel beter verschuivingen aan in die horizontale sectors van producent tot consument.
  Op een ander AGD draadje was het onderwerp, weet wat je eet, en dat project levert denk ik veel 'vruchten' op.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik sluit me bij Jeroen aan. Het is jammer dat reagens op deze site de gedachte hebben dat het plaatsen van schuttingtaal hun mening meer kracht bij zal zetten. Dat is dan jammer voor hen, maar het getuigt van gebrek aan opvoeding.

 • no-profile-image

  frans

  dat is lekker gezond een stukje vlees eten hier in nederland ,,deze boeren zijn gewoon crimineel volgens mij geven een heleboel boeren die koeien allerlei troep te vreten een boer denkt alleen aan geld alle mensen moesten stoppen met vlees te vreten dan konden die stinkboeren hun troep nergens kwijt

 • no-profile-image

  gj

  Er zijn in Nederland enorme kosten op de I & R, binnenkort is de schapenhouderij aan de beurt. Als het er op aan komt waarvoor de I & R hoofdzakelijk bedoeld is. De voedselveiligheid, is het vlees al gegeten. Datgene wat rest is de Belgische veehouder op te sporen, een beetje achter de feiten aanlopen dus.
  @ frans, zuid-beveland , neem je pilletje of besluit aan de "andere zijde van de dijk" te gaan wonen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Frans. Ken je het spreekwoord "wat ge zaait zult ge oogsten"?
  Je mag best een mening hebben maar doe dit dat in gewoon beschaafd Nederlands. Iemand die spreekt over stinkboeren roept een soortgelijke reactie over zich af.
  Dus beste Frans, hou het gewoon een beetje netjes, dat is voor alle partijen veel prettiger in een discussie.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Frans,

  Stinkboeren? Moet dat zo?
  Dat er zo enkele kl**tz*k tussen zit, die het voor de rest verpest, kan de rest van boeren niet altijd wat aan doen.
  Geloof maar, dat niemand van de andere boeren hier blij met zijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.