Home

Achtergrond 203 x bekeken 1 reactie

Telers krijgen nog 50 miljoen euro subsidie

Zo'n twintig telersverenigingen hebben in totaal 50 miljoen euro aan achtergestelde GMO-sudsidies over 2008 te goed van de EU.

De subsidies zijn nog niet uitgekeerd in verband met de problematiek rondom nieuwe regels voor aanvraag van GMO-sudsidies. Productschap Tuinbouw (PT) zegt vanaf november de betalingen te hervatten. Uit een inventarisatie van deze krant blijkt dat een aantal verenigingen tevens rentekosten hebben gemaakt om projecten te financieren, of rente-inkomsten hebben misgelopen. Volgens een woordvoerder van PT worden verenigingen daar niet voor gecompenseerd; EU-wetgeving verbiedt vergoeding van rentekosten.

PT laat weten dat verenigingen dit jaar wel minder rentekosten maken dan voorgaande jaren, omdat al gedurende dit jaar over een langere periode gedeclareerd kan worden. "Het bedrag dat zij nog uitgekeerd krijgen zal dus waarschijnlijk lager uitvallen." Best Growers Benelux (BGB) is een van de telersverenigingen die nog gelden te goed hebben. "Wij hebben over twee kwartalen nog niets ontvangen, maar we verwachten dat we dat binnen nu en een paar weken krijgen", vertelt een woordvoerder. Projecten die met GMO-gelden gefinancierd dienden te worden hebben volgens BGB geen vertraging opgelopen hebben. "We hebben ze wel zelf gefinancierd en hebben daar rentekosten over gemaakt. We hopen daarvoor gecompenseerd te worden." BGB zegt ongeveer 4 miljoen euro op jaarbasis aan voorschot te ontvangen. De definitieve vaststelling van de subsidie is in de zomer van 2009.

Ook bij Veiling Zaltbommel is sprake van vertraging in de betaling. Ze schat dat het om enkele tonnen gaat. Projecten, zoals ondersteuning van telers bij biologische bestrijding, hebben daar geen hinder van ondervonden. Wel heeft de veiling zich extra moeten inspannen om problemen rond declareren op te lossen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Arjan

    Heeft het PT maar mooi weer wat extra inkomsten aan rente. Kunnen ze het verlies over hun beleggingen met boerengeld weer goedmaken. De hufters.

Of registreer je om te kunnen reageren.