Home

Achtergrond 187 x bekeken

’Tabaksteelt langer subsidiëren’

Een groep van acht zuid-Europese landen wil dat de EU de huidige productiesubsidie voor tabaksboeren verlengt.

In deze landen worden nog tabaksbladeren gekweekt voor de productie van sigaretten. De EU heeft eerder formeel besloten om de productiesubsidie in 2010 te staken. De enkele honderden miljoenen euro worden daarna besteed aan inkomenssteun en plattelandsontwikkeling. Maar Italië, Spanje, Frankrijk en andere landen hebben dinsdag de Europese Commissie gevraagd om de einddatum op te schuiven naar 2013.

In mei vroeg een meerderheid van het Europees Parlement ook al om uitstel tot 2013, tot afgrijzen van Nederlandse Europarlementsleden. Die noemen het heel vreemd dat de EU het roken bestrijdt en tegelijk de tabaksboeren helpt.

In een reactie liet EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) weten dat er absoluut geen verlenging komt van de productiesubsidie, wat haar betreft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.