Home

Achtergrond 141 x bekeken

'Strengere norm voor uitzetten overheidsgeld'

Er moeten strengere regels komen voor Nederlandse overheden die geld willen uitzetten bij banken.

De geldende norm, waarbij geld alleen naar een instelling met minstens het kredietwaardigheidsoordeel 'single A' mag, zou wettelijk moeten worden aangescherpt naar 'double A'.

Dat zegt bestuursvoorzitter Carel van Eykelenburg van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) vandaag in Het Financieele Dagblad. Hij doet de uitspraken naar aanleiding van berichten dat gemeenten, provincies en waterschappen in totaal ruim 225 miljoen euro hebben uitstaan bij banken die door de kredietcrisis in de problemen zijn gekomen. "Dit toont aan dat de huidige Nederlandse regels niet bestand zijn tegen de barre werkelijkheid'', aldus Van Eykelenburg.

De BNG heeft gemeenten nooit aangeraden hun geld bij IJslandse banken onder te brengen, stelt hij. "Het is absoluut niet waar dat wij gemeenten of provincies hebben geadviseerd om geld op een spaar- of depositorekening bij een IJslandse bank te zetten, zoals wel is geschreven. Wij hebben daar ook niet bij bemiddeld. Wij zullen onze klanten nooit adviseren om naar de concurrent te stappen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.