Home

Achtergrond 206 x bekeken

Sterk derde kwartaal voor BASF

Chemiegigant BASF heeft in het derde kwartaal in de agrodivisie een omzetstijging van 11 procent geboekt in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Het concern betitelt de gang van zaken als een meevallertje, omdat het derde kwartaal normaal gesproken een zwak verloop laat zien. Gecorrigeerd voor valuta-effecten steeg de omzet zelfs met 17 procent dankzij zowel een groter afzetvolume als een hoger prijsniveau voor met name pesticiden. Dat werd volgens BASF ook zichtbaar in de recordpositieve resultaatontwikkeling.

De kwartaalsomzet van de chemiereus als geheel steeg met 13 procent naar 15,8 miljard euro. Het resultaat voor belasting en financieringskosten liep niettemin met 8 procent terug als gevolg van hogere grondstofkosten. "We bereiden ons voor op een moeilijker zakenklimaat. De financiële crisis raakt de reëele economie steeds vaker en harder", aldus bestuursvoorzitter Jürgen Hambrecht.

De landbouwdivisie wordt slechts deels blootgesteld aan de effecten van de kredietcrisis, aldus de topman. Het concern verwacht een "mooie winst" op de verkoop van zaaigoed, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Hoewel de economische groei terugloopt verwachten agro-chemieconcerns dat boeren blijven investeren, vanwege blijvende krapte op verschillende markten.

Concurrenten Syngenta en Bayer verwachten omzetstijgingen van boven de 25 procent. BASF verklaarde dat expansie in Europa wordt bemoeilijkt doordat de transgene Amflora-aardappel niet is toegelaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.