Home

Achtergrond 178 x bekeken

Slimme middelen verzinnen

Onder politieke druk ontstaan de beste spuitmiddelen. Liever innovatie dan protest.

In de zomer was minister Verburg nog opgetogen over het bereikte akkoord. De EU-ministers hadden de scherpe kantjes van het gewasbeschermingsmiddelenbeleid kunnen wegvijlen. Telers hebben het echter altijd gewantrouwd. Ze denken dat te veel spuitmiddelen verdwijnen als gevolg van Brusselse regels (die vooral geënt zijn op gezondheidsrisico’s).

In Engeland is al in juli een handtekeningenactie opgezet. Met de kreet Save Our Sprays (niet voor niks af te korten tot SOS) wordt een petitie voorbereid voor Brussel dit najaar. Er zijn meer dan 1.000 handtekeningen binnen.

Het protest lijkt gegrond. LTO heeft er onderzoek naar laten doen en wat blijkt? 114 werkzame stoffen verdwijnen. Vooral de sierteelt en kleine teelten krijgen het zwaar te verduren, maar ook bijvoorbeeld de uitenteelt. Het is zo erg, vindt LTO, dat voedselschaarste dreigt. De opbrengsten van teelten zullen onderuit gaan.

Opvallend is dat veel onderzoek is gedaan, maar met extreem wisselende uitkomsten. Soms dreigt niets minder dan een ramp, omdat bijna alle middelen verdwijnen. In ander onderzoek betreft het maar een paar procent. Het zijn geen conclusies op basis waarvan de
besluitvorming onderuit valt te halen. Sterker: tegenstrijdige cijfers spelen de tegenstanders van gewasbeschermingsmiddelen in de kaart.
Opvallend is ook dat de lobby-organisatie Nefyto zich gedeisd houdt. In Engeland verschuilen de fabrikanten zich achter de landbouwpers die genoemde campagne SOS is gestart. In Nederland geeft Nefyto er ook de voorkeur aan dat anderen (LTO of de onafhankelijke pers) de kar gaan trekken: dat zou de geloofwaardigheid van de kritiek ten goede komen.

Toch moeten juist fabrikanten de handschoen opnemen. Er is nog tien jaar te gaan. Nu al moord en brand schreeuwen is erg voorbarig. Er is tijd genoeg voor innovatieve oplossingen. Spuitmiddelen zijn altijd verbeterd onder politieke druk. Waarom nu niet?

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.