Home

Achtergrond 182 x bekeken

Sensoren moeten vocht in bodem akker aantonen

De Amerikaanse National Science Foundation steekt 240.000 dollar (192.000 euro) in een driejarig onderzoek naar gebruik van ondergrondse sensoren in akkers.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Iowa State University. Onderzoekers plaatsen sensoren in de grond die het vochtgehalte meten. Op termijn hopen de ze dat de sensoren ook het gehalte aan mineralen en de bodemtemperatuur kunnen meten.

De sensoren liggen 30 centimeter diep in de grond, zodat de akkerbouwer gewoon zijn akker kan ploegen. De nog te ontwikkelen sensoren hebben geen bovengrondse antenne en liggen 25 tot 50 meter uit elkaar.

Volgens de onderzoekers kunnen de sensoren informatie geven over de waterverplaatsing. Daarmee kunnen ze beter de gewasgroei en de uiteindelijke opbrengst schatten. Op termijn hopen ze dat boeren ook nauwkeuriger kunnen bemesten.

Of registreer je om te kunnen reageren.