Home

Achtergrond 306 x bekeken

Schotland begint met verplichte vaccinatie

Schotland begint op 3 november met de verplichte vaccinatie tegen blauwtong.

Vanaf die dag wordt Schotland ook tot beschermingszone verklaard, waardoor vee vrij naar en van andere blauwtonggebieden vervoerd kan worden. De regionale minister voor landbouw Richard Longhead hoopt echter dat boeren voorlopig geen vee uit risicogebieden invoeren: ''Totdat al het vee is gevaccineerd, blijft er een risico bestaan door de invoer van potentieel besmette dieren. Het is daarom van het grootste belang dat boeren geen vee uit gebieden met een hoog risico halen.''

De Schotse overheid stelt in het eerste jaar van de campagne bijna 3,3 miljoen euro beschikbaar voor de helft van de vaccinkosten. Lochhead: ''Ik ben blij dat we de boeren nu zekerheid kunnen bieden over de datum waarop de verplichte vaccinatie zal beginnen. Op grond van wetenschappelijk advies hebben we 3 november aangewezen als datum waarop het risico voor de Schotse veeteelt het kleinst is.'' De campagne zal enkele maanden duren zodat boeren zelf het tijdstip kunnen kiezen dat hen het beste uitkomt, aldus Lochhead.

Of registreer je om te kunnen reageren.