Home

Achtergrond 193 x bekeken 1 reactie

Schoktherapie centrale banken nog niet aangeslagen

De beurzen zijn in de woorden van een beursanalist knock-out geslagen en de gebruikelijke acht tellen om bij te komen en het gevecht te hervatten, lijken niet afdoende.

Zelfs de schoktherapie die centrale banken wereldwijd toepasten (een forse renteverlaging) hebben het financiële lichaam niet kunnen herstellen. Bedrijven in de agribusiness zien hun waarde snel kelderen.
De nacht van donderdag op vrijdag was desastreus. De DOW Jones Index, waarop industriële bedrijven staan, daalde in Amerika voor het eerst in vijf jaar onder de 9.000 punten. De Nikkei daalde 11,4, tot het niveau na de Japanse krach van 1989. Analisten wijzen op de onmachtige EU, die niet in staat was een gezamenlijk reddingsfonds op te zetten.
De agribusiness in de VS ving vooralsnog de grootste klappen op. Case New Holland (CNH) daalde in een jaar tijd 76 procent in waarde. Collega-mechaniseerder John Deere leverde in hetzelfde tijdsbestek bijna 60 procent aan beurswaarde in.
ADM en Bunge, met name groot in de handel en verwerking van granen en oliezaden, staan ook in de hoek waar de klappen vallen. Net als CNH en John Deere lijden ze onder een dubbele schok. De prijzen van landbouwgrondstoffen daalden flink. De laatste tien dagen is mais op de termijnmarkt in Chicago bijna 30 procent in waarde gedaald.
Smithfield Foods verloor op weekbasis 17,2 procent. Sinds september verloor het aandeel bijna 40 procent aan waarde, onder meer door de twijfelachtige schuldenpositie. Zakenbank JP Morgan stelt in zijn rapportage dat het aandeel te laag staat, gezien de lage grondstofprijzen.
Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht een grotere opbrengst van soja en mais wat de aandelen van vleesbedrijven kan helpen.
Het feit dat de prijs van mais sneller valt dan de prijs van soja is slecht nieuws voor kunstmestproducenten. Voor sojateelt is minder kunstmest nodig, en veel boeren kunnen switchen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Freerk

    Hoe onafhankelijk is AGD nog als ze zelfs de woordjes mais in een nieuwsbericht laten sponsoren door KWS.... Krijgt AGD voor elk mais-woordje gesponsord? Misschien levert dat nu wel wat pegels op, op termijn is het dan wel gebeurd met de geloofwaardigheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.