Home

Achtergrond 287 x bekeken 1 reactie

Roep om geld

De vee-exporteurs trekken weer aan de bel, en nog harder dan de vorige keer. Opnieuw is het signaal dat de export van fokrunderen stilligt.

De vorige keer ging het nog om mogelijkheden de uitvoer weer op te pakken, toen regels roet in het eten gooiden. Nu is het echt alle hens aan dek. De exporteurs zeggen kopje onder te gaan. Aanleiding is de ontdekking van het virustype 6 van blauwtong in het oosten van het land, voor het eerst in Europa. Als gevolg daarvan mag vanuit een groot deel van het land niet meer worden uitgevoerd en is eigenlijk ook in de rest van Nederland de export stilgevallen.

De sector kan niet overleven zonder steun van de minister, stelt zij in een petitie vandaag in Den Haag. Bovenop de recessie die al in 2005 is ingezet, komt nu de onheilstijding van virustype 6 met alle onzekerheid vandien. Zolang onduidelijk is waar deze blauwtongvariant vandaan komt, lijkt het onwaarschijnlijk dat de regels worden versoepeld.

Het siert de exporteurs dat zij met veel schroom vragen om geld - zij doen het wel. Ook wel logisch, gezien de miljarden die over de toonbank gaan om minder concrete crises te bezweren. Als naar eigen zeggen gezonde banken en verzekeraars miljarden kunnen krijgen, waarom de vee-exporteurs niet? Toch zijn de andere ideeën van Exportnet, Veepro en VEF ter bezwering van de crisis waardevoller en bestendiger dan de simpele roep om geld. Het is beter daar op te concenteren.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Klagen dat er rotte appels zijn, dat kunnen ze wel. Eerst maar de rotte appels, als van drie, opruimen, zodat er geen ziekte meer binnen kan komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.