Home

Achtergrond 221 x bekeken

Regels schadevergoeding Faunafonds luisteren nauw

Deze week dienden er twee zaken voor de Raad van State waarin het niet uitkeren van schadevergoeding werd aangevochten. In de eerste zaak haalde de akkerbouwer bakzijl. Hij had onvoldoende preventieve maatregelen getroffen en had ontheffing om de ganzen af te schieten, maar deed dat niet. In de tweede zaak kreeg een andere akkerbouwer wel gelijk. Op basis van het Handboek Faunafonds had hij niet kunnen concluderen dat zijn ondergeploegde winterwortelen konden leiden tot schade aan zijn plantuien.

In de eerste zaak ging het om schade aan een perceel biologische sperziebonen, die was ontstaan door grauwe ganzen. Op 3 juli kwamen de bonen op en had de akkerbouwer palen met vlaggen geplaatst. Op 8 juli streken de ganzen op het perceel neer, welke hij verjaagde door het perceel meerdere malen per dag te bezoeken. Op 9 juli zijn twee knalapparaten geplaatst en linten opgehangen. Daarnaast heeft de akkerbouwer vier keer per dag de ganzen verjaagd met een jachtgeweer.

De akkerbouwer vindt dat hij hiermee voldoende heeft gedaan om de schade te voorkomen. Het Faunafonds stelde dat mag worden verwacht dat tenminste twee preventieve maatregelen worden genomen. De Afdeling deelt deze mening. Het knalapparaat is pas ingezet na het ontstaan van de schade en het bezoeken van het perceel kan niet als preventieve maatregelen worden beschouwd. Daarnaast heeft de akkerbouwer niet naar het ultieme middel gegrepen: het afschieten van de ganzen, terwijl hij hier hiervoor wel een ontheffing had. De schadevergoeding is dan ook terecht afgewezen aldus de Afdeling.

In de andere zaak ging het om schade aan een perceel plantuien. Nu zijn ganzen niet echt dol op uien, maar deze waren verbouwd op een perceel waar kort daarvoor winterwortelen waren ondergeploegd. En het Faunafonds stelt dat het de akkerbouwer bekend had moeten zijn, dat wortelen aantrekkelijk voedsel voor ganzen is. Dit had hij volgens de Afdeling niet kunnen weten. In het Handboek Faunaschade staat winterwortel namelijk niet vermeld en worden vollegrondsgroenten, waaronder de winterwortel valt, niet als hoog risicovol gekwalificeerd. Ook heeft het Faunafonds niet aannemelijk gemaakt dat het een feit van algemene bekendheid is dat ondergeploegde winterwortelen aantrekkelijk zijn voor ganzen. Het beroep van de akkerbouwer is dan ook gegrond.

Meer informatie Uitspraak Raad van State in zaak plantuien
Meer informatie Uitspraak Raad van State in zaak sperciebonen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.