Home

Achtergrond 327 x bekeken

Rampzalige beursweek mechanisatie

Er zijn van die weken dat de beurs iets doet dat geen analist verwacht.

Voor producenten van machines en ander landbouwmaterieel was de beursweek desastreus. Agco verloor op woensdag 19,75 procent, het grootste verlies sinds 1992. John Deere verloor op weekbasis 17,9 procent.

Case New Holland maakte bekend dat de eerste drie weken van oktober 40 tot 45 procent meer trekkers met een vermogen boven de 40 pk zijn verkocht, en 90 procent meer oogstmachines. De aandeelhouders 'beloonden' de goede berichten op woensdag door het aandeel verder te laten zakken.

Behalve de al langer woekerende kredietcrisis en matige prijsvoorspellingen voor soja en graan, valt geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het verlies van de mechaniseerders. Investeringsbank Morgan Stanley vraagt zich in een analyse af of de kredietcrisis in groeimarkt Zuid-Amerika zal leiden tot teruglopende investeringen. Toeleveranciers aan akkerbouw, zoals Syngenta en Yara, zagen het aandeel juist stijgen, ondanks de matige noteringen. Aandeelhouders lijken te speculeren op een beter areaal.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.